Chřestový salát s bylinkovým dresinkem

Ingredience


Česnek 1 stroužek
Chléb toastový 40 g
Chřest bílý 750 g
Cukr krupice 5 g
Jogurt selský 200 g
Kopr čerstvý 2 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Ocet vinný 20 ml
Olej olivový 3 polévková lžíce
Pažitka 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 5 g
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Pomerančová kůra 5 g
Pomerančová šťáva 4 polévková lžíce
Rajčata Cherry 250 g
Roketa 100 g
Sůl bylinková 5 g
Voda pitná 750 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Uvedeme do varu 750 ml osolené vody, přidáme špetku cukru a lžičku octa. Oloupaný chřest krátce povaříme, slijeme a vývar zachytíme.
  2. Rajčata rozčtvrtíme, listy rokety odtrháme od stopek. Jogurt, zbývající ocet, 2 lžíce oleje, pomerančovou šťávu a kůru a trochu vývaru z chřestu vymícháme na hladký krém. Osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek a bylinky.
  3. Toastový chléb nakrájíme na kostičky. Rozehřejeme zbývající olej a máslo a kostičky chleba osmažíme do křupava. Okořeníme bylinkovou solí. Na talíř upravíme chřest, rajčata, salát a opečený chléb, pokapeme dresinkem.