Chřestový salát s bylinkovým dresinkem
Ingredience
Česnek |
1 stroužek |
Chléb toastový |
40 g |
Chřest bílý |
750 g |
Cukr krupice |
5 g |
Jogurt selský |
200 g |
Kopr čerstvý |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Ocet vinný |
20 ml |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Pažitka |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
5 g |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Pomerančová kůra |
5 g |
Pomerančová šťáva |
4 polévková lžíce |
Rajčata Cherry |
250 g |
Roketa |
100 g |
Sůl bylinková |
5 g |
Voda pitná |
750 ml |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Uvedeme do varu 750 ml osolené vody, přidáme špetku cukru a lžičku octa. Oloupaný chřest krátce povaříme, slijeme a vývar zachytíme.
- Rajčata rozčtvrtíme, listy rokety odtrháme od stopek. Jogurt, zbývající ocet, 2 lžíce oleje, pomerančovou šťávu a kůru a trochu vývaru z chřestu vymícháme na hladký krém. Osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek a bylinky.
- Toastový chléb nakrájíme na kostičky. Rozehřejeme zbývající olej a máslo a kostičky chleba osmažíme do křupava. Okořeníme bylinkovou solí. Na talíř upravíme chřest, rajčata, salát a opečený chléb, pokapeme dresinkem.