Sardelový dresínk s parmazánem k salátu Caesar

Ingredience


Česnek 1 stroužek
Chléb toastový 40 g
Citronová šťáva 60 ml
Cukr krupice 5 g
Hořčice 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Olej olivový 250 ml
Olej slunečnicový 1 polévková lžíce
Pepř cayenský 5 g
Pepř černý mletý 5 g
Salát římský 1 ks
Sardelová pasta 1 polévková lžíce
Slanina vepřová 100 g
Sůl 5 g
Sýr Parmezán 3 polévková lžíce
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Worcester (worcesterská omáčka) 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Salát očistíme, omyjeme a necháme dobře okapat. Listy natrháme na větší kousky, vložíme je do salátové mísy. Z chleba odkrojíme kůrku, střídku nakrájíme na malé kostičky. Rozehřejeme máslo a olej, chleba opečeme do zlatova. Slaninu nakrájíme na tenké proužky a na stejné pánvi opečeme do křupava. Chléb i slaninu odložíme na kuchyňský papír, aby se vpil přebytečný tuk. Ručním mixérem rozmixujeme sardelovou pastu, žloutky, hořčici, česnek, worcesterskou omáčku, citronovou šťávu, parmazán a trochu oleje. Pomalu přiléváme zbývající olej a mícháme tak, aby byl dresink krémový. Ochutíme solí, pepřem, cayenským pepřem a špetkou cukru. Dresinkem přelijeme salát a posypeme jej chlebovými kostičkami a slaninou.