Salsa z makadamových ořechů ke krůtímu saté
Ingredience
Česnek |
1 stroužek |
Česnekové máslo |
100 g |
Chilli paprička |
2 ks |
Citronová tráva |
10 g |
Cukr krupice |
3 polévková lžíce |
Koriandr čerstvý |
10 g |
Krůtí prsa |
600 g |
Limetka |
1 ks |
Mléko kokosové |
400 ml |
Ocet rýžový |
3 polévková lžíce |
Olej sezamový |
2 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
4 polévková lžíce |
Omáčka sójová |
50 ml |
Oříšky makadamové |
150 g |
Šalotka |
60 g |
Sůl |
5 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Maso a limetku omyjeme a osušíme. Maso nakrájíme na nudličky silné jako prst. Z limetky ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu.
- Polovinu limetkové šťávy a kůry smícháme se 2 lžícemi sójové omáčky a sezamovým olejem, přelijeme přes maso, necháme 30 minut marinovat.
- Na 2 lžících oleje opražíme makadamové ořechy. Přidáme šalotku, česnek, chilli papričky a cukr, dusíme 1 minutu. Vmícháme druhou polovinu limetkové šťávy a kůry, ocet, zbývající sójovou omáčku a kokosové mléko a vaříme 8-10 minut. Krémovou salsu ochutíme solí.
- Stonky citronové trávy na slabším konci seřízneme do špičky a napíchneme na ně marinované maso. Ve zbývajícím oleji opékáme 1 minutu. Česnekové máslo nakrájíme na plátky, přidáme je ke špízům a dopékáme 3-4 minuty.
- Vlažnou salsu posypeme natrhaným koriandrem a podáváme ji ke špízům.