Salsa z makadamových ořechů ke krůtímu saté

Ingredience


Česnek 1 stroužek
Česnekové máslo 100 g
Chilli paprička 2 ks
Citronová tráva 10 g
Cukr krupice 3 polévková lžíce
Koriandr čerstvý 10 g
Krůtí prsa 600 g
Limetka 1 ks
Mléko kokosové 400 ml
Ocet rýžový 3 polévková lžíce
Olej sezamový 2 polévková lžíce
Olej slunečnicový 4 polévková lžíce
Omáčka sójová 50 ml
Oříšky makadamové 150 g
Šalotka 60 g
Sůl 5 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Maso a limetku omyjeme a osušíme. Maso nakrájíme na nudličky silné jako prst. Z limetky ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu.
  2. Polovinu limetkové šťávy a kůry smícháme se 2 lžícemi sójové omáčky a sezamovým olejem, přelijeme přes maso, necháme 30 minut marinovat.
  3. Na 2 lžících oleje opražíme makadamové ořechy. Přidáme šalotku, česnek, chilli papričky a cukr, dusíme 1 minutu. Vmícháme druhou polovinu limetkové šťávy a kůry, ocet, zbývající sójovou omáčku a kokosové mléko a vaříme 8-10 minut. Krémovou salsu ochutíme solí.
  4. Stonky citronové trávy na slabším konci seřízneme do špičky a napíchneme na ně marinované maso. Ve zbývajícím oleji opékáme 1 minutu. Česnekové máslo nakrájíme na plátky, přidáme je ke špízům a dopékáme 3-4 minuty.
  5. Vlažnou salsu posypeme natrhaným koriandrem a podáváme ji ke špízům.