Tuňákové sushi s omáčkou

Ingredience


Fazolové lusky zelené 100 ks
Koření na suši 1 polévková lžíce
Majonéza japonská 2 polévková lžíce
Mořské řasy sušené 2 ks
Olej rostlinný 2 polévková lžíce
Omáčka Teriyaki 2 polévková lžíce
Rýže na sushi 130 g
Sezam - semena 1 kávová lžička
Tuňák obecný 200 g
Voda pitná 160 ml
Wasabi pasta 2 polévková lžíce
Zázvor nakládaný 6 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravíme čtvercovou formu o straně osmnáct centimetrů s odnímatelným dnem. Vymažeme ji olejem, vyložíme potravinářskou fólií tak, aby přesahovala okraj formy. I fólii pomažeme olejem, dno posypeme praženými sezamovými semínky.
  2. Řádně propláchnutou rýži s řasami přivedeme do varu, řasy odstraníme a rýži pod poklicí vaříme zhruba deset minut. Poté ji odstavíme a necháme přikrytou patnáct minut dojít. Hotovou rýži vsypeme na mísu, promícháme s kořením na sushi a rýži necháme vychladnout.
  3. Tuňáka naplátkujeme, obalíme v terijaki a na jedné lžíci oleje z každé strany minutu restujeme. Osmažené plátky tuňáka nakrájíme na silnější proužky, odložíme stranou. Rozpůlené fazolky vhodíme do vroucí vody, minutu vaříme, rychle zchladíme studenou vodou a necháme řádně okapat.
  4. Studenou rýži nandáme do připravené formy, povrch uhladíme, potřeme japonskou majonézou, poklademe tuňákem a fazolkami. Takto připravenou rýži přikryjeme fólií, celý povrch zatížíme a dáme na patnáct minut do chladničky. Poté z rýže sejmeme zátěž, vrchní fólii i odnímatelné boky formy. Rýži nakrájíme mokrým nožem na šestnáct stejných kostek.
  5. Sushi podáváme s naloženým zázvorem a wasabi pastou.