Tuňákové sushi s omáčkou
Ingredience
Fazolové lusky zelené |
100 ks |
Koření na suši |
1 polévková lžíce |
Majonéza japonská |
2 polévková lžíce |
Mořské řasy sušené |
2 ks |
Olej rostlinný |
2 polévková lžíce |
Omáčka Teriyaki |
2 polévková lžíce |
Rýže na sushi |
130 g |
Sezam - semena |
1 kávová lžička |
Tuňák obecný |
200 g |
Voda pitná |
160 ml |
Wasabi pasta |
2 polévková lžíce |
Zázvor nakládaný |
6 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 12 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Připravíme čtvercovou formu o straně osmnáct centimetrů s odnímatelným dnem. Vymažeme ji olejem, vyložíme potravinářskou fólií tak, aby přesahovala okraj formy. I fólii pomažeme olejem, dno posypeme praženými sezamovými semínky.
- Řádně propláchnutou rýži s řasami přivedeme do varu, řasy odstraníme a rýži pod poklicí vaříme zhruba deset minut. Poté ji odstavíme a necháme přikrytou patnáct minut dojít. Hotovou rýži vsypeme na mísu, promícháme s kořením na sushi a rýži necháme vychladnout.
- Tuňáka naplátkujeme, obalíme v terijaki a na jedné lžíci oleje z každé strany minutu restujeme. Osmažené plátky tuňáka nakrájíme na silnější proužky, odložíme stranou. Rozpůlené fazolky vhodíme do vroucí vody, minutu vaříme, rychle zchladíme studenou vodou a necháme řádně okapat.
- Studenou rýži nandáme do připravené formy, povrch uhladíme, potřeme japonskou majonézou, poklademe tuňákem a fazolkami. Takto připravenou rýži přikryjeme fólií, celý povrch zatížíme a dáme na patnáct minut do chladničky. Poté z rýže sejmeme zátěž, vrchní fólii i odnímatelné boky formy. Rýži nakrájíme mokrým nožem na šestnáct stejných kostek.
- Sushi podáváme s naloženým zázvorem a wasabi pastou.