Zabaione k jahodovému želé se šampaňským

Ingredience


Cukr krupice 215 g
Cukrové zdobení 20 g
Jahody zahradní 400 g
Likér pomerančový 100 ml
Limetka 2 ks
Pistácie 100 g
Pomerančová šťáva 50 ml
Vaječný bílek slepičí 2 ks
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
Víno šumivé (sekt) 400 ml
Želatina bílá plátky 7 plátek
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Želatinu namočíme do studené vody a necháme 10 minut bobtnat. Svaříme 140 g cukru se 75 ml vody na světlý sirup. Omyjeme jednu limetu a osušíme ji. Kůru nastrouháme do sirupu. Obě limety vymačkáme a šťávu smícháme se sirupem. Vymačkáme želatinu a pečlivě ji rozmícháme v teplém sirupu. Přelijeme přes síto.
  2. Očistíme jahody, opláchneme je a nakrájíme na drobné kousky. Smícháme je se sirupem a sektem a rozdělíme do sklenek. Necháme asi 3-4 hodiny v chladničce, aby želé ztuhlo. Na zabaione ušleháme ve vodní lázni do pěny žloutky a bílky, zbývající cukr, pomerančovou šťávu a likér. Želé ozdobíme pistáciemi a zdobením.