Pomerančová omáčka k čokoládovému pudinku
Ingredience
Čokoláda hořká |
100 g |
Cukr krupice |
180 g |
Cukr vanilka |
100 g |
Kakao - prášek |
25 g |
Káva Espresso |
30 ml |
Kypřicí prášek do pečiva |
50 g |
Máslo čerstvé |
200 g |
Ovesné vločky |
100 g |
Pomeranče |
1 ks |
Rum |
2 cl |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 g |
Solamyl - bramborový škrob |
120 g |
Vejce slepičí |
3 ks |
Víno bílé |
70 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 75 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Čokoládu nastrouháme najemno. Máslo utřeme do pěny se 150 g cukru a 1 vanilkovým cukrem. Vmícháme vejce, rum, instantní kávu, ovesné vločky, 5 lžiček škrobové moučky (Solamyl), kakao a prášek do pečiva. Postupně přilijeme mléko. Pudinkovou formu (obsah 2 l) vymastíme, vysypeme rozdrcenými vločkami a naplníme připravenou hmotou. Zakryjeme a v horké vodní lázni vaříme 75 minut. Pomeranče omyjeme horkou vodou a osušíme. Ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Zbývající škrobovou moučku rozmícháme ve víně, přidáme zbylý cukr a necháme vzkypět. Přidáme pomerančovou kůru a šťávu, máslo, promícháme a necháme vychladnout. Smetanu ušleháme se zbývajícím vanilkovým cukrem. Pudink vyklopíme z formy a podáváme s omáčkou a ušlehanou šlehačkou.