Karamelová omáčka s banány k ananasovým palačinkám
Ingredience
Banány |
100 g |
Cukr krupice |
75 g |
Kokos - mletý (Kopra) |
1 kávová lžička |
Kompot ananasový |
550 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Med včelí |
1 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
400 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
200 g |
Pomerančová kůra |
5 g |
Sirup javorový |
1 polévková lžíce |
Smetana 12% (konzumní) |
300 g |
Sůl |
5 g |
Vejce slepičí |
4 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Vejce smícháme se špetkou soli, s pomerančovou kůrou, javorovým sirupem nebo cukrem a moukou. Postupně přiléváme 350 ml mléka a umícháme hladké těsto. Necháme 30 minut odpočívat a podle potřeby pak ještě přilijeme trochu mléka.
- Plátky ananasu necháme dobře okapat.
- V pánvi rozehřejeme trochu přepuštěného másla a nalijeme na ni čtvrtinu těsta. Po jedné minutě položíme na povrch palačinky tři plátky ananasu a posypeme je lžičkou strouhaného kokosu. Podle potřeby přidáme do pánve máslo, palačinku obrátíme a dopečeme. Další tři palačinky připravíme stejným způsobem.
- Cukr roztavíme na světlý karamel. Zahřejeme med a 250 g smetany a opatrně přilijeme ke karamelu. Banán oloupeme a vidličkou rozmačkáme. Přidáme jej do karamelové omáčky a prohřejeme. Vmícháme máslo a hmotu protřeme sítem. Podle potřeby přidáme zbývající smetanu.
- Omáčku k palačinkám můžeme podávat teplou i studenou.