Karamelová omáčka s banány k ananasovým palačinkám

Ingredience


Banány 100 g
Cukr krupice 75 g
Kokos - mletý (Kopra) 1 kávová lžička
Kompot ananasový 550 g
Máslo čerstvé 50 g
Med včelí 1 polévková lžíce
Mléko polotučné 400 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 200 g
Pomerančová kůra 5 g
Sirup javorový 1 polévková lžíce
Smetana 12% (konzumní) 300 g
Sůl 5 g
Vejce slepičí 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vejce smícháme se špetkou soli, s pomerančovou kůrou, javorovým sirupem nebo cukrem a moukou. Postupně přiléváme 350 ml mléka a umícháme hladké těsto. Necháme 30 minut odpočívat a podle potřeby pak ještě přilijeme trochu mléka.
  2. Plátky ananasu necháme dobře okapat.
  3. V pánvi rozehřejeme trochu přepuštěného másla a nalijeme na ni čtvrtinu těsta. Po jedné minutě položíme na povrch palačinky tři plátky ananasu a posypeme je lžičkou strouhaného kokosu. Podle potřeby přidáme do pánve máslo, palačinku obrátíme a dopečeme. Další tři palačinky připravíme stejným způsobem.
  4. Cukr roztavíme na světlý karamel. Zahřejeme med a 250 g smetany a opatrně přilijeme ke karamelu. Banán oloupeme a vidličkou rozmačkáme. Přidáme jej do karamelové omáčky a prohřejeme. Vmícháme máslo a hmotu protřeme sítem. Podle potřeby přidáme zbývající smetanu.
  5. Omáčku k palačinkám můžeme podávat teplou i studenou.