Celerové timbaly

Ingredience


Brambory 200 g
Celer bulvový 400 g
Česnek 1 stroužek
Máslo čerstvé 20 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Pepř černý mletý 1 špetka
Smetana 33% (šlehačka) 150 ml
Sůl 0.5 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Vejce slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupané brambory a celer nakrájíme na kostičky, vložíme do hrnce se studenou vodou, přivedeme k varu a pod pokličkou vaříme 8-10 minut doměkka.
  2. Uvařenou zeleninu přecedíme a spolu s vejci, žloutkem, smetanou, stroužkem česneku a společně se špetkou muškátu vložíme do mixeru. Vše rozmixujeme dohladka a pyré dochutíme solí a pepřem.
  3. Zapékací mističky vymažeme máslem a naplníme připraveným pyré. Urovnáme do pekáče a zalijeme horkou vodou tak, aby dosahovala do poloviny výšky mističek. Přikryjeme alobalem a pečeme asi 25 minut ve středně vyhřáté troubě. Po upečení vyklopíme a ihned podáváme.
  4. Vhodnou přílohou je pečená zelenina nebo špenátový salát.