Celerové timbaly
Ingredience
Brambory |
200 g |
Celer bulvový |
400 g |
Česnek |
1 stroužek |
Máslo čerstvé |
20 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Smetana 33% (šlehačka) |
150 ml |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Vejce slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupané brambory a celer nakrájíme na kostičky, vložíme do hrnce se studenou vodou, přivedeme k varu a pod pokličkou vaříme 8-10 minut doměkka.
- Uvařenou zeleninu přecedíme a spolu s vejci, žloutkem, smetanou, stroužkem česneku a společně se špetkou muškátu vložíme do mixeru. Vše rozmixujeme dohladka a pyré dochutíme solí a pepřem.
- Zapékací mističky vymažeme máslem a naplníme připraveným pyré. Urovnáme do pekáče a zalijeme horkou vodou tak, aby dosahovala do poloviny výšky mističek. Přikryjeme alobalem a pečeme asi 25 minut ve středně vyhřáté troubě. Po upečení vyklopíme a ihned podáváme.
- Vhodnou přílohou je pečená zelenina nebo špenátový salát.