Vepřová kýta se smetanou
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
150 g |
Cibule |
50 g |
Citronová šťáva |
15 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
30 g |
Mrkev kořen |
50 g |
Nové koření celé |
5 ks |
Pastinák |
50 g |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Sádlo škvařené |
40 g |
Slanina vepřová |
20 g |
Smetana 16% (pochoutková) |
300 ml |
Sůl |
2 kávová lžička |
Vepřová kýta |
750 g |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- V pekáčku rozehřejeme sádlo, vložíme do něj maso vcelku, dáme do trouby a za občasného obracení upečeme. Do masa nepícháme, aby si udrželo šťávu. Upečené maso vyjmeme z pekáčku.
- Do pekáčku nasypeme na kostičky nakrájenou slaninu a necháme chvilku škvařit. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a zpěníme. Nyní přisypeme pokrájenou mrkev, celer a pastiňák. Jen lehce osmažíme a zalijeme horkou vodou. Okořeníme solí, pepřem, bobkovým listem, novým kořením, pekáček zakryjeme a pečeme ještě 10 minut. Pekáček odkryjeme, zaprášíme moukou, promícháme a necháme chvilku probublávat. Vyjmeme bobkový list, kuličky nového koření a ostatní prolisujeme přes cedník nebo rozmixujeme tyčovým mixérem přímo v pekáči. Přilijeme smetanu, dochutíme citronovou šťávou, povaříme cca 1 minutu, vložíme do omáčky maso, necháme prohřát a pekáček vyndáme z trouby.
- Maso nakrájíme na porce a přelijeme omáčkou.