Vepřová kýta se smetanou

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 150 g
Cibule 50 g
Citronová šťáva 15 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 30 g
Mrkev kořen 50 g
Nové koření celé 5 ks
Pastinák 50 g
Pepř černý mletý 3 špetka
Sádlo škvařené 40 g
Slanina vepřová 20 g
Smetana 16% (pochoutková) 300 ml
Sůl 2 kávová lžička
Vepřová kýta 750 g
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V pekáčku rozehřejeme sádlo, vložíme do něj maso vcelku, dáme do trouby a za občasného obracení upečeme. Do masa nepícháme, aby si udrželo šťávu. Upečené maso vyjmeme z pekáčku.
  2. Do pekáčku nasypeme na kostičky nakrájenou slaninu a necháme chvilku škvařit. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a zpěníme. Nyní přisypeme pokrájenou mrkev, celer a pastiňák. Jen lehce osmažíme a zalijeme horkou vodou. Okořeníme solí, pepřem, bobkovým listem, novým kořením, pekáček zakryjeme a pečeme ještě 10 minut. Pekáček odkryjeme, zaprášíme moukou, promícháme a necháme chvilku probublávat. Vyjmeme bobkový list, kuličky nového koření a ostatní prolisujeme přes cedník nebo rozmixujeme tyčovým mixérem přímo v pekáči. Přilijeme smetanu, dochutíme citronovou šťávou, povaříme cca 1 minutu, vložíme do omáčky maso, necháme prohřát a pekáček vyndáme z trouby.
  3. Maso nakrájíme na porce a přelijeme omáčkou.