Kuřecí soté na jehle s omáčkami

Ingredience


Arašídy 120 g
Česnek 1 stroužek
Chilli paprička 1 ks
Citronová šťáva 25 ml
Cukr krupice 25 g
Cukr třtinový 25 g
Cukr vanilka 3 g
Kuřecí prsa 400 g
Olej rostlinný 80 g
Olej sezamový 50 ml
Omáčka sójová 80 g
Omáčka Tahini 50 g
Paprikový protlak 25 g
Pepř červený celý 25 g
Šalotka 2 ks
Sardelová pasta 25 g
Sůl 5 g
Víno portské 50 ml
Voda pitná 200 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravíme marinádu ze 2 lžic sójové omáčky, vína, sezamového oleje, třtinového cukru a pepře. Z masa nakrájíme kostky, promícháme s marinádou, přikryjeme a marinujeme v chladu 1-2 dny. Rozehřejeme lžíci oleje a podusíme na něm najemno nakrájenou šalotku, česnek a chilli papričku. Osolíme. Na jiné pánvi opražíme na 1 lžíci rozehřátého oleje arašídy a rozmixujeme je.
  2. K šalotce přilijeme 200 ml vody. Jakmile se voda začne vařit, přidáme arašídy, sardelovou pastu, citronovou šťávu a cukr. Podle potřeby osolíme. Chvíli redukujeme.
  3. Maso napícháme na špízy a osmažíme v pánvi po všech stranách na troše rozehřátého oleje.
  4. Zbývající sójovou omáčku rozmícháme se sezamovou a paprikovou pastou. Osladíme a též podáváme ke špízu.