Kuřecí soté na jehle s omáčkami
Ingredience
Arašídy |
120 g |
Česnek |
1 stroužek |
Chilli paprička |
1 ks |
Citronová šťáva |
25 ml |
Cukr krupice |
25 g |
Cukr třtinový |
25 g |
Cukr vanilka |
3 g |
Kuřecí prsa |
400 g |
Olej rostlinný |
80 g |
Olej sezamový |
50 ml |
Omáčka sójová |
80 g |
Omáčka Tahini |
50 g |
Paprikový protlak |
25 g |
Pepř červený celý |
25 g |
Šalotka |
2 ks |
Sardelová pasta |
25 g |
Sůl |
5 g |
Víno portské |
50 ml |
Voda pitná |
200 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Připravíme marinádu ze 2 lžic sójové omáčky, vína, sezamového oleje, třtinového cukru a pepře. Z masa nakrájíme kostky, promícháme s marinádou, přikryjeme a marinujeme v chladu 1-2 dny. Rozehřejeme lžíci oleje a podusíme na něm najemno nakrájenou šalotku, česnek a chilli papričku. Osolíme. Na jiné pánvi opražíme na 1 lžíci rozehřátého oleje arašídy a rozmixujeme je.
- K šalotce přilijeme 200 ml vody. Jakmile se voda začne vařit, přidáme arašídy, sardelovou pastu, citronovou šťávu a cukr. Podle potřeby osolíme. Chvíli redukujeme.
- Maso napícháme na špízy a osmažíme v pánvi po všech stranách na troše rozehřátého oleje.
- Zbývající sójovou omáčku rozmícháme se sezamovou a paprikovou pastou. Osladíme a též podáváme ke špízu.