Kuře na alžbětinský způsob
Ingredience
Hroznové víno |
170 g |
Kuřecí prsa |
600 g |
Máslo čerstvé |
15 g |
Muškátový oříšek |
15 g |
Ocet jablečný |
25 ml |
Olej olivový |
25 g |
Pepř černý mletý |
5 g |
Šalotka |
4 ks |
Smetana 12% (konzumní) |
120 ml |
Sůl |
5 g |
Vývar drůbeží |
150 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Kuřecí řízky prudce opečeme na másle a slunečnicovém oleji na hrubší pánvi. Maso vybereme naběračkou s otvory odložíme na talíř.
- Na pánvi opečeme ve šťávě z kuřecího masa nakrájené šalotky doměkka a dozlatova. Potom k nim vrátíme odložené kuřecí maso.
- Maso podlijeme vývarem a jablečným octem, tekutinu přivedeme k varu, pánev přikryjeme pokličkou a pokrm 12 minut za občasného zamíchání zvolna dusíme.
- Maso upravíme na mísu. Na pánev dáme hroznové víno, smetanu a muškátový oříšek, prohřejeme a dle chuti osolíme a opepříme. Hotovou omáčku přelijeme maso a podáváme.