Kuře na alžbětinský způsob

Ingredience


Hroznové víno 170 g
Kuřecí prsa 600 g
Máslo čerstvé 15 g
Muškátový oříšek 15 g
Ocet jablečný 25 ml
Olej olivový 25 g
Pepř černý mletý 5 g
Šalotka 4 ks
Smetana 12% (konzumní) 120 ml
Sůl 5 g
Vývar drůbeží 150 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kuřecí řízky prudce opečeme na másle a slunečnicovém oleji na hrubší pánvi. Maso vybereme naběračkou s otvory odložíme na talíř.
  2. Na pánvi opečeme ve šťávě z kuřecího masa nakrájené šalotky doměkka a dozlatova. Potom k nim vrátíme odložené kuřecí maso.
  3. Maso podlijeme vývarem a jablečným octem, tekutinu přivedeme k varu, pánev přikryjeme pokličkou a pokrm 12 minut za občasného zamíchání zvolna dusíme.
  4. Maso upravíme na mísu. Na pánev dáme hroznové víno, smetanu a muškátový oříšek, prohřejeme a dle chuti osolíme a opepříme. Hotovou omáčku přelijeme maso a podáváme.