Francký cibulový koláč
Ingredience
Cibule |
750 g |
Droždí |
15 g |
Kmín drcený |
5 g |
Máslo čerstvé |
110 g |
Mléko polotučné |
180 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
400 g |
Slanina vepřová |
150 g |
Sůl |
5 g |
Vejce slepičí |
4 ks |
Zakysaná smetana |
150 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Mouku a sůl dáme do mísy. Přidáme vejce a 75 g másla. Droždí rozdrobíme a zamícháme do vlažného mléka. Z přísad vypracujeme hladké vláčné těsto. Přikryté necháme 1 hodinu vykynout.
- Těsto důkladně propracujeme na pomoučeném vále. Vyválíme kulatou placku, vložíme ji do vymazané koláčové formy. Zvýšíme okraje. Přikryté necháme asi 20 minut vykynout.
- Na obložení oloupeme cibuli, nakrájíme ji na kolečka. Slaninu nakrájíme na kostičky, lehce ji rozškvaříme na zbývajícím rozehřátém másle. Přimícháme cibuli a podusíme. Necháme vychladnout.
- Troubu předehřejeme na 200 °C. Zakysanou smetanu rozmícháme s vejci, solí a kmínem. Směs přimícháme k vychladlé cibuli a rovnoměrně rozprostřeme na koláč. Pečeme 35-40 minut. Podáváme vlažné.