Masový špíz s dýňovým čatní
Ingredience
Chilli paprička |
1 ks |
Chléb toastový |
6 plátek |
Cibule |
4 ks |
Cibulka jarní |
60 g |
Cukr třtinový |
30 g |
Dýně |
500 g |
Hořčice |
15 g |
Hřebíček |
4 ks |
Hrozinky |
40 g |
Koriandr čerstvý |
15 g |
Lilek |
1 ks |
Ocet vinný |
100 ml |
Olej stolní |
120 ml |
Pepř černý mletý |
5 g |
Petržel - nať |
60 g |
Protlak rajčatový |
20 g |
Sůl |
5 g |
Tymián čerstvý |
15 g |
Vepřové maso pečené |
750 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Vepřové pečené maso nakrájíme na kousky velikosti sousta. Toasty rozčtvrtíme. Očištěnou a omytou lahůdkovou cibulku nakrájíme na delší kousky. Petrželku opláchneme, vodu setřepeme a najemno nasekáme.
- Rozmícháme olej, sůl, pepř, hořčici a tymián. Promícháme s masem, toasty, cibulí a petrželkou. Přikryjeme a marinujeme 1 hodinu.
- Přísady střídavě napichujeme na špíz a grilujeme asi 10 minut po všech stranách.
- Na čatní nahrubo nakrájíme dýňovou dužninu. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Lilek omyjeme a nakrájíme na kousky. Chilli papričku rozpůlíme, odstraníme semena, omyjeme a najemno nasekáme.
- Vše opečeme na oleji. Osolíme, opepříme, přidáme koření, ocet a rajčatový protlak. Přilijeme trochu vody a zvolna vaříme asi 1 a 1/2 hodiny.
- Čatní znovu podle potřeby ochutíme, přimícháme hrozinky a necháme táhnout asi 30 minut.