Masový špíz s dýňovým čatní

Ingredience


Chilli paprička 1 ks
Chléb toastový 6 plátek
Cibule 4 ks
Cibulka jarní 60 g
Cukr třtinový 30 g
Dýně 500 g
Hořčice 15 g
Hřebíček 4 ks
Hrozinky 40 g
Koriandr čerstvý 15 g
Lilek 1 ks
Ocet vinný 100 ml
Olej stolní 120 ml
Pepř černý mletý 5 g
Petržel - nať 60 g
Protlak rajčatový 20 g
Sůl 5 g
Tymián čerstvý 15 g
Vepřové maso pečené 750 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vepřové pečené maso nakrájíme na kousky velikosti sousta. Toasty rozčtvrtíme. Očištěnou a omytou lahůdkovou cibulku nakrájíme na delší kousky. Petrželku opláchneme, vodu setřepeme a najemno nasekáme.
  2. Rozmícháme olej, sůl, pepř, hořčici a tymián. Promícháme s masem, toasty, cibulí a petrželkou. Přikryjeme a marinujeme 1 hodinu.
  3. Přísady střídavě napichujeme na špíz a grilujeme asi 10 minut po všech stranách.
  4. Na čatní nahrubo nakrájíme dýňovou dužninu. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Lilek omyjeme a nakrájíme na kousky. Chilli papričku rozpůlíme, odstraníme semena, omyjeme a najemno nasekáme.
  5. Vše opečeme na oleji. Osolíme, opepříme, přidáme koření, ocet a rajčatový protlak. Přilijeme trochu vody a zvolna vaříme asi 1 a 1/2 hodiny.
  6. Čatní znovu podle potřeby ochutíme, přimícháme hrozinky a necháme táhnout asi 30 minut.