Marinovaný okoun se zeleninou a ananasem
Ingredience
Ocet jablečný |
0.5 dl |
Olej sezamový |
3 polévková lžíce |
Šťáva zázvorová |
3 polévková lžíce |
Víno portské |
0.5 dl |
Baby ananas |
1 ks |
Bambusové listy |
8 ks |
Cukr krupice |
3 kávová lžička |
Lotosový kořen |
250 g |
Mrkev kořen |
250 g |
Ocet jablečný |
1 dl |
Okoun - filety |
500 g |
Okurka salátová |
250 g |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Vývar zeleninový |
2.5 dl |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Plátky okouna omyjeme a osušíme, osolíme a opepříme.
- Mrkev, okurku a oddenek lotosového kořenu omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka.
- V hrnci si přivedeme k varu zeleninový vývar, přidáme do něj cukr, jablečný ocet a pokrájenou zeleninu. Po 5 minutách vaření zeleninu vyjmeme sítkem a necháme odkapat. Čerstvý ananas oloupeme, vykrojíme tvrdý střed a nakrájíme 2 cm plátky.
- Připravíme si marinádu: v míse si rozmícháme olej s portským vínem, octem a zázvorovou šťávou. Plátky okouna vložíme do marinády a marinujeme přibližně na 8 - 10 minut.
- Bambusové košíčky vyložíme omytými bambusovými listy, okraje necháme přečnívat. Na listy položíme plátky zeleniny, na ně dáme plátky okouna a na rybu dáme 1 plátek ananasu. Listy přeložíme přes ananas a rybu.
- Do woku nalijeme zeleninový vývar do výšky 2 cm a přivedeme k varu. Košíčky usadíme do woku, zakryjeme poklicí a dusíme při mírné teplotě 10 minut.
- Plátky okouna dáme na talíře i s dušenou zeleninou a ke každému plátku přidáme pokrájené kousky čerstvého ananasu.