Marinovaný okoun se zeleninou a ananasem

Ingredience


Ocet jablečný 0.5 dl
Olej sezamový 3 polévková lžíce
Šťáva zázvorová 3 polévková lžíce
Víno portské 0.5 dl
Baby ananas 1 ks
Bambusové listy 8 ks
Cukr krupice 3 kávová lžička
Lotosový kořen 250 g
Mrkev kořen 250 g
Ocet jablečný 1 dl
Okoun - filety 500 g
Okurka salátová 250 g
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Sůl 1.5 kávová lžička
Vývar zeleninový 2.5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Plátky okouna omyjeme a osušíme, osolíme a opepříme.
  2. Mrkev, okurku a oddenek lotosového kořenu omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka.
  3. V hrnci si přivedeme k varu zeleninový vývar, přidáme do něj cukr, jablečný ocet a pokrájenou zeleninu. Po 5 minutách vaření zeleninu vyjmeme sítkem a necháme odkapat. Čerstvý ananas oloupeme, vykrojíme tvrdý střed a nakrájíme 2 cm plátky.
  4. Připravíme si marinádu: v míse si rozmícháme olej s portským vínem, octem a zázvorovou šťávou. Plátky okouna vložíme do marinády a marinujeme přibližně na 8 - 10 minut.
  5. Bambusové košíčky vyložíme omytými bambusovými listy, okraje necháme přečnívat. Na listy položíme plátky zeleniny, na ně dáme plátky okouna a na rybu dáme 1 plátek ananasu. Listy přeložíme přes ananas a rybu.
  6. Do woku nalijeme zeleninový vývar do výšky 2 cm a přivedeme k varu. Košíčky usadíme do woku, zakryjeme poklicí a dusíme při mírné teplotě 10 minut.
  7. Plátky okouna dáme na talíře i s dušenou zeleninou a ke každému plátku přidáme pokrájené kousky čerstvého ananasu.