Zeleninový nákyp s bramborovým pyré
Ingredience
Brambory |
800 g |
Brokolice |
400 g |
Květák |
500 g |
Mléko odtučněné |
120 ml |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Olej rostlinný |
1 polévková lžíce |
Pepř cayenský |
1 špetka |
Rajčata |
250 g |
Smetana 12% (konzumní) |
6 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Romadur 40% |
100 g |
Vejce slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Květák s brokolicí omyjeme a rozdělíme na růžičky. Košťál brokolice oloupeme a nakrájíme na malé kousky.
- Ve vroucí osolené vodě povaříme 5 minut růžičky květáku, přidáme brokolici a necháme vařit ještě 3 minuty. Potom vodu slijeme, květák s brokolicí zchladíme studenou vodou, necháme okapat.
- Rajčata nařízneme do kříže, přelijeme vařící vodou a krátce necháme působit. Zchladíme studenou vodou a oloupeme. Dužinu rozčtvrtíme, zbavíme semínek a zbytků po stopkách. Plochou zapékací mísu vymastíme a na dno rozdělíme zeleninu.
- Brambory oloupeme, omyjeme, rozkrájíme na stejně velké kousky. Vaříme je v dostatečném množství osolené vody a při mírné teplotě 20 minut.
- Sýr nakrájíme na kostičky. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Mléko, kávovou smetanu a vejce rozšleháme, přimícháme sýr. Výrazně okořeníme solí, cayenským pepřem a muškátovým oříškem a přelijeme zeleninu.
- Mísu vložíme do předehřáté trouby a zapékáme 20 minut. Brambory slijeme, prolisujeme lisem na brambory a podáváme s nákypem.