Zeleninový nákyp s bramborovým pyré

Ingredience


Brambory 800 g
Brokolice 400 g
Květák 500 g
Mléko odtučněné 120 ml
Muškátový oříšek 1 špetka
Olej rostlinný 1 polévková lžíce
Pepř cayenský 1 špetka
Rajčata 250 g
Smetana 12% (konzumní) 6 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Sýr Romadur 40% 100 g
Vejce slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Květák s brokolicí omyjeme a rozdělíme na růžičky. Košťál brokolice oloupeme a nakrájíme na malé kousky.
  2. Ve vroucí osolené vodě povaříme 5 minut růžičky květáku, přidáme brokolici a necháme vařit ještě 3 minuty. Potom vodu slijeme, květák s brokolicí zchladíme studenou vodou, necháme okapat.
  3. Rajčata nařízneme do kříže, přelijeme vařící vodou a krátce necháme působit. Zchladíme studenou vodou a oloupeme. Dužinu rozčtvrtíme, zbavíme semínek a zbytků po stopkách. Plochou zapékací mísu vymastíme a na dno rozdělíme zeleninu.
  4. Brambory oloupeme, omyjeme, rozkrájíme na stejně velké kousky. Vaříme je v dostatečném množství osolené vody a při mírné teplotě 20 minut.
  5. Sýr nakrájíme na kostičky. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Mléko, kávovou smetanu a vejce rozšleháme, přimícháme sýr. Výrazně okořeníme solí, cayenským pepřem a muškátovým oříškem a přelijeme zeleninu.
  6. Mísu vložíme do předehřáté trouby a zapékáme 20 minut. Brambory slijeme, prolisujeme lisem na brambory a podáváme s nákypem.