Zapékaná kapusta

Ingredience


Cibule 1 ks
Jíška instantní 4 polévková lžíce
Kapusta hlávková 1 kg
Máslo čerstvé 100 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Olej olivový 1 polévková lžíce
Pažitka 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Rajčata 2 ks
Sůl 1 špetka
Sýr Lučina - termizovaný 140 g
Vývar zeleninový 400 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Kapustu rozkrojíme, zbavíme košťálu, nakrájíme na proužky.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej. Na oleji osmahneme cibuli, přidáme nakrájenou kapustu a za stálého míchání opékáme. Zalijeme vývarem a pod poličkou vaříme asi 10 minut. Slijeme a vývar zachytíme.
  3. Zeleninový vývar zahřejeme, zahustíme jíškou, krátce povaříme. Snížíme teplotu, přidáme smetanový sýr. Omáčku ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia.
  4. Nastrouháme sýr. Kapustu přendáme do vymaštěné zapékací mísy. Přelijeme omáčkou a posypeme nastrouhaným sýrem. Nákyp dáme na 30 minut zapéct do trouby.
  5. Rajčata omyjeme a nakrájíme na kostky. Kapustu podáváme s rajčatovými kostkami a posypané pažitkou.