Zapékaná kapusta
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Jíška instantní |
4 polévková lžíce |
Kapusta hlávková |
1 kg |
Máslo čerstvé |
100 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Pažitka |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rajčata |
2 ks |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Lučina - termizovaný |
140 g |
Vývar zeleninový |
400 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 55 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Kapustu rozkrojíme, zbavíme košťálu, nakrájíme na proužky.
- Ve velkém hrnci rozehřejeme olej. Na oleji osmahneme cibuli, přidáme nakrájenou kapustu a za stálého míchání opékáme. Zalijeme vývarem a pod poličkou vaříme asi 10 minut. Slijeme a vývar zachytíme.
- Zeleninový vývar zahřejeme, zahustíme jíškou, krátce povaříme. Snížíme teplotu, přidáme smetanový sýr. Omáčku ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia.
- Nastrouháme sýr. Kapustu přendáme do vymaštěné zapékací mísy. Přelijeme omáčkou a posypeme nastrouhaným sýrem. Nákyp dáme na 30 minut zapéct do trouby.
- Rajčata omyjeme a nakrájíme na kostky. Kapustu podáváme s rajčatovými kostkami a posypané pažitkou.