Masovo-zeleninový nákyp
Ingredience
Anglická slanina |
30 g |
Brambory |
1 kg |
Cibule |
1 ks |
Holandská omáčka |
3 polévková lžíce |
Hrášek |
400 g |
Lišky čerstvé |
400 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Pórek |
250 g |
Smetana 12% (konzumní) |
375 g |
Sůl |
1 špetka |
Vepřová kýta |
600 g |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Brambory omyjeme a vaříme v osolené vodě 20 minut. Slijeme, necháme okapat, nakrájíme na plátky.
- Slaninu nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pórek očistíme, omyjeme, nakrájíme na tenké kroužky. Lišky slijeme přes síto a necháme okapat.
- Vepřové maso opláchneme studenou vodou, nakrájíme na plátky. V pánvi rozpustíme máslo a maso na něm po obou stranách opečeme.
- Ve zbylém tuku krátce opečeme slaninu. Přidáme cibuli, pórek, hrášek, lišky a nakrájené brambory. Vše osolíme, opepříme a za stálého míchání 5 minut dusíme.
- Zeleninovou směs a plátky masa dáme do vymazané zapékací mísy a vše promícháme. Troubu předehřejeme na 190 stupňů Celsia.
- V hrnci smícháme holandskou omáčku, smetanu, 350 ml vody a za stálého míchání přivedeme k varu a přelijeme nákyp. Mísu přikryjeme alobalem a pečeme 30 minut v předehřáté troubě.