Kuře s pomerančovou omáčkou

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Celer řapíkatý 1 ks
Cibule 1 ks
Koňak Armaňak 30 ml
Kuře 1200 g
Maizena - kukuřičný škrob 30 g
Marmeláda meruňková 50 g
Marmeláda rybízová 80 g
Olej olivový 15 ml
Olej slunečnicový 15 ml
Pepř černý mletý 5 g
Petržel - nať 30 g
Pomeranče 1 ks
Pomerančová šťáva 30 ml
Strouhanka 120 g
Sůl 5 g
Vejce slepičí 1 ks
Vývar drůbeží 150 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kuře naplníme nádivkou, kterou si připravíme takto : opečeme na oleji řapíky celeru a najemno nasekanou cibuli. Přidáme strouhanku, marmelády, petrželku a vejce. Osolíme a opepříme. Případný zbytek nádivky dáme vedle kuřete. Olejem potřené kuře pečeme v troubě na 190 °C zhruba 1 a 1/2 hodiny. Kuře vyjmeme z trouby, potřeme zbývající marmeládou a necháme chvíli odpočinout.
  2. Omáčku si připravíme z výpeku, který zahustíme škrobem rozmíchaným s pomerančovou šťávou, marmeládou a kuřecím vývarem. Přidáme bobkový list. Omáčku opatrně za stálého míchání provaříme do zhoustnutí, potom odstavíme. Pomeranč oloupeme a rozdělíme na dílky. Sloupneme i tenkou blanku jednotlivých dílků. Těsně před podáváním vložíme do omáčky díly pomerančů, přilijeme koňak a necháme přejít varem. Kuře rozporcujeme a podáváme s pomerančovou omáčkou a nádivkou.