Kuře s pomerančovou omáčkou
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Celer řapíkatý |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Koňak Armaňak |
30 ml |
Kuře |
1200 g |
Maizena - kukuřičný škrob |
30 g |
Marmeláda meruňková |
50 g |
Marmeláda rybízová |
80 g |
Olej olivový |
15 ml |
Olej slunečnicový |
15 ml |
Pepř černý mletý |
5 g |
Petržel - nať |
30 g |
Pomeranče |
1 ks |
Pomerančová šťáva |
30 ml |
Strouhanka |
120 g |
Sůl |
5 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Vývar drůbeží |
150 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 100 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Kuře naplníme nádivkou, kterou si připravíme takto : opečeme na oleji řapíky celeru a najemno nasekanou cibuli. Přidáme strouhanku, marmelády, petrželku a vejce. Osolíme a opepříme. Případný zbytek nádivky dáme vedle kuřete. Olejem potřené kuře pečeme v troubě na 190 °C zhruba 1 a 1/2 hodiny. Kuře vyjmeme z trouby, potřeme zbývající marmeládou a necháme chvíli odpočinout.
- Omáčku si připravíme z výpeku, který zahustíme škrobem rozmíchaným s pomerančovou šťávou, marmeládou a kuřecím vývarem. Přidáme bobkový list. Omáčku opatrně za stálého míchání provaříme do zhoustnutí, potom odstavíme. Pomeranč oloupeme a rozdělíme na dílky. Sloupneme i tenkou blanku jednotlivých dílků. Těsně před podáváním vložíme do omáčky díly pomerančů, přilijeme koňak a necháme přejít varem. Kuře rozporcujeme a podáváme s pomerančovou omáčkou a nádivkou.