Bramborovo-žampionový nákyp s masovými kuličkami
Ingredience
Brambory |
800 g |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Hovězí maso mleté |
250 g |
Olej rostlinný |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
1 ks |
Rajčata |
150 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 ml |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Gouda 45% |
150 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
Žampiony čerstvé |
400 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na tenké plátky. Houby očistíme a také nakrájíme na plátky. Rajčata omyjeme, rozpůlíme, odstraníme zbytky po stopkách.
- Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme nadrobno. Petrželku opláchneme a nasekáme. Mleté maso, vejce a česnek smícháme, osolíme, opepříme. Vytvarujeme malé kuličky.
- V pánvi rozpálíme olej a masové kuličky na něm opečeme. Přidáme houby a cibuli, za stálého míchání krátce podusíme. Nakonec přimícháme petržel a rajčata.
- Do vymaštěné zapékací misky vrstvíme brambory, houbovo-cibulovou směs a masové kuličky. Smícháme smetanu s pepřem a nákyp přelijeme.
- Posypeme zbytkem sýra a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia 50 minut.