Bramborovo-žampionový nákyp s masovými kuličkami

Ingredience


Brambory 800 g
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Hovězí maso mleté 250 g
Olej rostlinný 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 1 ks
Rajčata 150 g
Smetana 33% (šlehačka) 250 ml
Sůl 1 špetka
Sýr Gouda 45% 150 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Vejce slepičí 1 ks
Žampiony čerstvé 400 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na tenké plátky. Houby očistíme a také nakrájíme na plátky. Rajčata omyjeme, rozpůlíme, odstraníme zbytky po stopkách.
  2. Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme nadrobno. Petrželku opláchneme a nasekáme. Mleté maso, vejce a česnek smícháme, osolíme, opepříme. Vytvarujeme malé kuličky.
  3. V pánvi rozpálíme olej a masové kuličky na něm opečeme. Přidáme houby a cibuli, za stálého míchání krátce podusíme. Nakonec přimícháme petržel a rajčata.
  4. Do vymaštěné zapékací misky vrstvíme brambory, houbovo-cibulovou směs a masové kuličky. Smícháme smetanu s pepřem a nákyp přelijeme.
  5. Posypeme zbytkem sýra a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia 50 minut.