Lilky v karamelu

Ingredience


Česnek 4 stroužek
Cibule 1 ks
Cukr třtinový 3 polévková lžíce
Lilek 4 ks
Ocet jablečný 2 polévková lžíce
Olej olivový 8 polévková lžíce
Omáčka sójová 3 polévková lžíce
Sherry brandy 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Lilky omyjeme, odřežeme stopku a rozkrájíme na větší kostky (3-4 cm), které osolíme a necháme 30 minut "vypotit". Potom je v sítě promyjeme pod tekoucí vodou, necháme okapat a osušíme.
  2. Oloupanou cibuli s česnekem pokrájíme nadrobno.
  3. Ve woku si rozehřejeme 3 lžíce oleje, kterým potřeme stěny pánve a polovinu lilků restujeme do doby, až zhnědnou. Vyjmeme je, dáme na papírovou utěrku a to samé uděláme s druhou polovinou lilků. Pak na lžíci oleje osmažíme cibuli s česnekem dozlatova, přisypeme cukr a za stálého míchání ho necháme zkaramelizovat. Potom přidáme lilky, které promícháme s karamelem, přidáme sójovou omáčku, jablečný ocet a Sherry brandy. Vše znovu důkladně promícháme, zakryjeme pokličkou a dusíme do doby, až lilky nasáknou všechnu tekutinu.