Lilky v karamelu
Ingredience
Česnek |
4 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Cukr třtinový |
3 polévková lžíce |
Lilek |
4 ks |
Ocet jablečný |
2 polévková lžíce |
Olej olivový |
8 polévková lžíce |
Omáčka sójová |
3 polévková lžíce |
Sherry brandy |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Lilky omyjeme, odřežeme stopku a rozkrájíme na větší kostky (3-4 cm), které osolíme a necháme 30 minut "vypotit". Potom je v sítě promyjeme pod tekoucí vodou, necháme okapat a osušíme.
- Oloupanou cibuli s česnekem pokrájíme nadrobno.
- Ve woku si rozehřejeme 3 lžíce oleje, kterým potřeme stěny pánve a polovinu lilků restujeme do doby, až zhnědnou. Vyjmeme je, dáme na papírovou utěrku a to samé uděláme s druhou polovinou lilků. Pak na lžíci oleje osmažíme cibuli s česnekem dozlatova, přisypeme cukr a za stálého míchání ho necháme zkaramelizovat. Potom přidáme lilky, které promícháme s karamelem, přidáme sójovou omáčku, jablečný ocet a Sherry brandy. Vše znovu důkladně promícháme, zakryjeme pokličkou a dusíme do doby, až lilky nasáknou všechnu tekutinu.