Pórkový koláč s rýží a jogurtem
Ingredience
Jogurt bílý |
250 g |
Máslo čerstvé |
150 g |
Mléko polotučné |
1 l |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kg |
Ocet kvasný lihový |
1 polévková lžíce |
Olej rostlinný |
20 ml |
Pórek |
1 kg |
Rýže dušená |
200 g |
Sůl |
8 g |
Sýr balkánský |
800 g |
Sýr Eidam cihla 30% |
250 g |
Vejce slepičí |
6 ks |
Voda pitná |
1 dl |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Nejdříve si připravíme těsto smícháním mouky, octa, 3 lžic oleje a špetky soli. Dobře prohněteme, přidáme vodu podle potřeby, aby těsto bylo hladké a necháme odležet.
- Mezitím si připravíme náplň. Do velké mísy nasypeme nadrobno nakrájený pórek, nastrouhané nebo nadrolené sýry, dušenou rýži a dobře promícháme. Přidáme jogurt, vejce, mléko, pepř, sůl, část rozpuštěného másla a zbytek oleje. Důkladně promícháme, aby se suroviny propojily.
- Z těsta vyválíme 6 plátů, které střídavě klademe do formy a prokládáme náplní, až posledním koláč zakryjeme. Pomažeme ho rozpuštěným máslem, uprostřed nařízneme do kříže a pečeme 50 minut ve středně vyhřáté troubě.