Kuře pečené po francouzsku
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Citrony |
1 ks |
Estragon |
2 polévková lžíce |
Kuře |
1500 g |
Máslo čerstvé |
115 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Víno bílé |
120 ml |
Vývar drůbeží |
500 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Máslo utřeme s nasekanými bylinkami a česnekem.
- Kuře omyjeme, osušíme a kůži u prsou uvolníme. Do vzniklého prostoru rozetřeme bylinkové máslo, do břišní dutiny kuřete vložíme omytý, vidličkou propíchaný citron a kuře zašijeme nebo svážeme na nožkách a křídlech.
- Připravené kuře položíme na mřížku v pekáči. Bílé víno a větší část vývaru přelijeme přes maso, osolíme a opepříme. Vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme asi 1,5 hodiny.
- Během pečení přeléváme kuře vypečenou šťávou, do které podle potřeby přilijeme trochu vína.
- Upečené kuře vyjmeme z pekáče, přikryjeme alobalem a necháme 10 minut stát.
- Ze šťávy sebereme tuk, přilijeme zbylý vývar a povaříme do zhoustnutí. Podáváme zvlášť ke kuřeti.