Vepřová panenka se zeleným chřestem
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Hřebíček |
3 ks |
Rýže loupaná |
150 g |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Víno bílé |
3 polévková lžíce |
Vývar asijský |
2.5 dl |
Vývar telecí |
7.5 dl |
Česnek |
2 ks |
Chřest sterilovaný |
200 g |
Cibule |
6 ks |
Olej rostlinný |
60 ml |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Sůl |
0.25 kávová lžička |
Vepřová panenka |
250 g |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- K tomuto lahodnému pokrmu si nejdříve uvaříme rýži.
- Rýži dobře promyjeme nejdříve ve studené vodě, potom ji v sítě propláchneme vařící vodou. Do hrnce nalijeme 7,5 dl telecího vývaru s 2,5 dl asijského vývaru, vložíme do něj 150 g promyté rýže, přidáme celou očištěnou cibuli, sůl, 3 ks hřebíčku a 3 lžíce bílého vína. Zamícháme a vaříme při mírné teplotě pod pokličkou 15-20 minut.
- Jarní cibulku omyjeme a pokrájíme na kolečka. Oloupaný česnek nakrájíme na plátky. Sterilovaný zelený chřest scedíme a necháme odkapat. Pažitku omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme do misky.
- Omytou a osušenou vepřovou panenku nakrájíme na plátky a opepříme.
- Nejdříve ve woku na rozpáleném oleji restujeme z každé strany plátky masa (2 minuty), potom maso vyjmeme a na zbylý tuk dáme zpěnit cibulku s česnekem. Pak na cibuli vrátíme plátky masa a za stálého míchání vše osmažíme dozlatova. Smažíme maximálně 3 minuty, následně opatrně přimícháme chřest (je křehký), který jsme si pokrájeli na 3 díly. Vše osolíme podle chuti, odstavíme z plotny a přimícháme horkou uvařenou rýži.
- Porce vepřové panenky podáváme posypané pažitkou.