Zapečená ryba s bramborovou krustou

Ingredience


Brambory 700 g
Celer řapíkatý 1 ks
Cibule 1 ks
Citrony 1 ks
Filé rybí 350 g
Hořčice Dijonská 1 kávová lžička
Kopr čerstvý 1 polévková lžíce
Krevety tygří - loupané 250 g
Máslo čerstvé 8 polévková lžíce
Mléko polotučné 625 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Mrkev kořen 1 ks
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Pórek 1 ks
Sůl 0.5 kávová lžička
Sýr Gruyére 120 g
Treska uzená 350 g
Žampiony čerstvé 120 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Neloupané brambory v osolené vodě uvaříme doměkka. Poté slijeme a necháme prochladnout.
  2. Oba druhy ryb rozebereme na kousky, krevety vyloupeme a zbavíme střívek.
  3. Čtyři lžíce másla rozehřejeme v silnostěnném hrnci, přidáme hořčici a mouku. Směs vymícháme dohladka, zašleháme mléko a dvě minuty povaříme. Poté omáčku odstavíme, vmícháme 90 g strouhaného sýra, aby vznikla hladká omáčka, a pod fólií necháme vychladnout.
  4. Na oleji v širším rendlíku orestujeme nakrájenou cibuli. Po pěti minutách přidáme nakrájenou mrkev, pórek, pokrájený jeden řapík celeru, rozkrojené žampiony a směs smažíme zhruba deset minut. Poté vmícháme strouhanou kůru z jednoho citronu a povaříme.
  5. Zeleninovou směs, posekané bylinky, krevety a ryby vmícháme do omáčky a vše vlijeme do zapékací mísy, kterou jsme vytřeli máslem.
  6. Uvařené brambory oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle, vmícháme čtyři lžíce rozehřátého másla a narovnáme na směs v zapékací míse. Na brambory nastrouháme 30 g sýra, mísu zakryjeme alobalem a směs pečeme v troubě předehřáté na 200 °C. Po půl hodině odstraníme alobal a pečeme další půlhodinu.
  7. Hned rozdělíme na talíře a můžeme přidat směs vařené zeleniny.