Zapečená ryba s bramborovou krustou
Ingredience
Brambory |
700 g |
Celer řapíkatý |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Citrony |
1 ks |
Filé rybí |
350 g |
Hořčice Dijonská |
1 kávová lžička |
Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce |
Krevety tygří - loupané |
250 g |
Máslo čerstvé |
8 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
625 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
1 ks |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Pórek |
1 ks |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr Gruyére |
120 g |
Treska uzená |
350 g |
Žampiony čerstvé |
120 g |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 95 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Neloupané brambory v osolené vodě uvaříme doměkka. Poté slijeme a necháme prochladnout.
- Oba druhy ryb rozebereme na kousky, krevety vyloupeme a zbavíme střívek.
- Čtyři lžíce másla rozehřejeme v silnostěnném hrnci, přidáme hořčici a mouku. Směs vymícháme dohladka, zašleháme mléko a dvě minuty povaříme. Poté omáčku odstavíme, vmícháme 90 g strouhaného sýra, aby vznikla hladká omáčka, a pod fólií necháme vychladnout.
- Na oleji v širším rendlíku orestujeme nakrájenou cibuli. Po pěti minutách přidáme nakrájenou mrkev, pórek, pokrájený jeden řapík celeru, rozkrojené žampiony a směs smažíme zhruba deset minut. Poté vmícháme strouhanou kůru z jednoho citronu a povaříme.
- Zeleninovou směs, posekané bylinky, krevety a ryby vmícháme do omáčky a vše vlijeme do zapékací mísy, kterou jsme vytřeli máslem.
- Uvařené brambory oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle, vmícháme čtyři lžíce rozehřátého másla a narovnáme na směs v zapékací míse. Na brambory nastrouháme 30 g sýra, mísu zakryjeme alobalem a směs pečeme v troubě předehřáté na 200 °C. Po půl hodině odstraníme alobal a pečeme další půlhodinu.
- Hned rozdělíme na talíře a můžeme přidat směs vařené zeleniny.