Grilované kuřecí řízky s míchaným salátem

Ingredience


Bageta 350 g
Česnek 2 stroužek
Cibule červená 60 g
Citronová kůra 10 g
Cuketa 300 g
Fenykl sladký - hlíza 200 g
Kuřecí prsa 600 g
Lilek 350 g
Máta 10 g
Olej olivový 100 ml
Paprika mletá sladká 100 g
Pepř černý mletý 5 g
Sůl 5 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kolečka lilku (baklažánu) dáme na cedník a posypeme solí. Ponecháme je zhruba půl hodiny odpočinout, potom je opláchneme a osušíme. Sůl odstraňuje z lilku hořkost. V misce smícháme prolisovaný česnek, nastrouhanou citronovou kůru, mátu, 6 lžic olivového oleje, sůl a pepř. Kuřecí řízky několikrát nařízneme ostrým nožem šikmo napříč a maso potřeme zhruba polovinou směsi s olejem a česnekem.
  2. Kolečka lilku smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a se zbývající polovinou směsi s olejem a česnekem. Maso i zeleninu necháme zhruba 30 minut marinovat. Kuřecí maso a zeleninu
  3. opékáme pod předehřátým grilem nebo nad žhavým dřevěným uhlím dozlatova. Pokud nemáme k dispozici ani kuchyňský elektrický nebo plynový gril, ani venkovní gril na dřevěné uhlí, můžeme tento pokrm připravit stejně dobře na pánvi na ploténce sporáku. Během tepelné úpravy maso i zeleninu několikrát obrátíme. Maso musí být křehké a šťavnaté.
  4. Italský chléb ciabatta nebo francouzskou bagetu nakrájíme na silnější krajíčky, potřeme olivovým olejem a opečeme po obou stranách dozlatova. Hotové kuřecí maso a zeleninu pokapeme zbylým olivovým olejem, rozdělíme na talíře a podáváme teplé nebo studené s opečeným pečivem jako chutnou večeři nebo jako pohoštění pro návštěvu.