Grilované kuřecí řízky s míchaným salátem
Ingredience
Bageta |
350 g |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule červená |
60 g |
Citronová kůra |
10 g |
Cuketa |
300 g |
Fenykl sladký - hlíza |
200 g |
Kuřecí prsa |
600 g |
Lilek |
350 g |
Máta |
10 g |
Olej olivový |
100 ml |
Paprika mletá sladká |
100 g |
Pepř černý mletý |
5 g |
Sůl |
5 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Kolečka lilku (baklažánu) dáme na cedník a posypeme solí. Ponecháme je zhruba půl hodiny odpočinout, potom je opláchneme a osušíme. Sůl odstraňuje z lilku hořkost. V misce smícháme prolisovaný česnek, nastrouhanou citronovou kůru, mátu, 6 lžic olivového oleje, sůl a pepř. Kuřecí řízky několikrát nařízneme ostrým nožem šikmo napříč a maso potřeme zhruba polovinou směsi s olejem a česnekem.
- Kolečka lilku smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a se zbývající polovinou směsi s olejem a česnekem. Maso i zeleninu necháme zhruba 30 minut marinovat. Kuřecí maso a zeleninu
- opékáme pod předehřátým grilem nebo nad žhavým dřevěným uhlím dozlatova. Pokud nemáme k dispozici ani kuchyňský elektrický nebo plynový gril, ani venkovní gril na dřevěné uhlí, můžeme tento pokrm připravit stejně dobře na pánvi na ploténce sporáku. Během tepelné úpravy maso i zeleninu několikrát obrátíme. Maso musí být křehké a šťavnaté.
- Italský chléb ciabatta nebo francouzskou bagetu nakrájíme na silnější krajíčky, potřeme olivovým olejem a opečeme po obou stranách dozlatova. Hotové kuřecí maso a zeleninu pokapeme zbylým olivovým olejem, rozdělíme na talíře a podáváme teplé nebo studené s opečeným pečivem jako chutnou večeři nebo jako pohoštění pro návštěvu.