Špízy s ostružinovou omáčkou
Ingredience
Kuřecí prsa |
800 g |
Muškátový oříšek |
5 g |
Ocet jablečný |
10 ml |
Ostružiny |
200 g |
Pepř černý mletý |
5 g |
Rozmarýn čerstvý |
10 g |
Salát hlávkový |
100 g |
Víno bílé |
50 ml |
Želé rybízové |
40 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Kuřecí maso nakrájíme ostrým nožem na kostky o hraně zhruba 2,5 cm a dáme do misky. Pokapeme je bílým vínem, posypeme nakrájenou rozmarýnou a důkladně opepříme. Misku přikryjeme a maso necháme nejméně hodinu marinovat. Marinádu z masa slijeme a uschováme, maso navlékneme na 8 kovových grilovacích jehel nebo předem namočených dřevěných špejlí.
- Špízy grilujeme v mírně rozehřátém grilu 8-10 minut dozlatova. Během grilování je několikrát obrátíme, aby se maso propékalo stejnoměrně. Marinádu přelijeme do rendlíku a spolu s ostružinami zvolna vaříme, až ostružiny změknou. Směs protlačíme sítem.
- Ostružinový protlak vrátíme do rendlíku, přidáme ocet a rybízové želé a přivedeme k varu. Omáčku vaříme bez pokličky, dokud se její objem nezmenší přibližně o třetinu.
- Na talíře upravíme vždy trochu ostružinové omáčky a do omáčky položíme kuřecí špíz. Maso zlehka poprášíme strouhaným muškátovým oříškem a ozdobíme snítkou rozmarýny a ostružinami. Kuřecí špízy podáváme horké s listovou zeleninou.