Koláč s krevetami a uzenou rybou

Ingredience


Krevety tygří - loupané 150 g
Máslo čerstvé 100 g
Mléko polotučné 300 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 200 g
Pažitka 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 0.25 kávová lžička
Sýr smetanový tavený 45% 200 g
Treska uzená 400 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Vejce slepičí 3 ks
Voda pitná 3 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Smícháme mouku se špetkou soli, jeden žloutek, máslo nakrájené na kostičky a tři lžíce studené vody. Vypracujeme hladké těsto, které ve fólii necháme v chladničce půl hodiny odpočinout.
  2. Připravíme si vyloupané a očištěné vařené krevety.
  3. Ve velkém hrnci přivedeme k varu mléko, do něhož jsme vložili plátky uzené ryby a na mírném plameni vaříme. Po deseti minutách maso opatrně přendáme na mísu a 125 ml mléčného vývaru dáme stranou.
  4. Z odpočinutého těsta vyválíme placku, kterou vložíme do koláčové formy, kterou jsme vymazali máslem. Těsto překryjeme pečícím papírem, zatížíme keramickými kuličkami a v troubě předehřáté na 200°C pečeme. Po osmi minutách odstraníme papír s kuličkami a koláč pečeme ještě zhruba pět minut.
  5. Do zchladlého mléka vmícháme sýr, tři ušlehaná vejce, pepř a drobně posekanou pažitku.
  6. Koláč necháme mírně vychladnout a poté jej naplníme směsí rozebraného rybího masa a krevet. Směs přelijeme připravenou omáčkou a v troubě předehřáté na 200°C pečeme zhruba půl hodiny.
  7. Koláč necháme mírně zchladnout, nakrájíme na výseče a podáváme.