Koláč s krevetami a uzenou rybou
Ingredience
Krevety tygří - loupané |
150 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mléko polotučné |
300 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
200 g |
Pažitka |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
0.25 kávová lžička |
Sýr smetanový tavený 45% |
200 g |
Treska uzená |
400 g |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Vejce slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
3 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 55 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Smícháme mouku se špetkou soli, jeden žloutek, máslo nakrájené na kostičky a tři lžíce studené vody. Vypracujeme hladké těsto, které ve fólii necháme v chladničce půl hodiny odpočinout.
- Připravíme si vyloupané a očištěné vařené krevety.
- Ve velkém hrnci přivedeme k varu mléko, do něhož jsme vložili plátky uzené ryby a na mírném plameni vaříme. Po deseti minutách maso opatrně přendáme na mísu a 125 ml mléčného vývaru dáme stranou.
- Z odpočinutého těsta vyválíme placku, kterou vložíme do koláčové formy, kterou jsme vymazali máslem. Těsto překryjeme pečícím papírem, zatížíme keramickými kuličkami a v troubě předehřáté na 200°C pečeme. Po osmi minutách odstraníme papír s kuličkami a koláč pečeme ještě zhruba pět minut.
- Do zchladlého mléka vmícháme sýr, tři ušlehaná vejce, pepř a drobně posekanou pažitku.
- Koláč necháme mírně vychladnout a poté jej naplníme směsí rozebraného rybího masa a krevet. Směs přelijeme připravenou omáčkou a v troubě předehřáté na 200°C pečeme zhruba půl hodiny.
- Koláč necháme mírně zchladnout, nakrájíme na výseče a podáváme.