Královské kuře s nádivkou s oříšky kešu
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
80 g |
Citronová kůra |
10 g |
Koriandr čerstvý |
5 g |
Kuře |
1.5 kg |
Kurkuma |
5 g |
Máslo čerstvé |
25 g |
Olej olivový |
40 ml |
Ořechy Kešu |
90 g |
Paprika červená |
50 g |
Pepř cayenský |
5 g |
Pepř černý celý |
5 g |
Rýže Basmati |
120 g |
Sůl |
5 g |
Vývar drůbeží |
350 ml |
Zázvor mletý |
5 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejprve připravíme nádivku: V rendlíku rozehřejeme olej, přidáme cibuli, červenou papriku a česnek a za stálého míchání vše na mírném ohni 4-5 minut opékáme. Vmícháme rýži, po chvíli zahřívání ji přelijeme horkým vývarem a zvolna dusíme 15 minut, až se všechna tekutina vstřebá. Základ pro nádivku dáme do mísy, vmícháme do něj zbývající suroviny a podle chuti osolíme a opepříme.
- Polovinou nádivky naplníme prostor mezi kůží a masem na prsou kuřete. Kůži krku upevníme párátky. Do břišní dutiny vložíme rozpůlenou cibuli. Zbytek nádivky dáme do vymazané zapékací misky a zakryjeme alobalem. Kuře dáme na pekáč, kůži propícháme vidličkou. Máslo smícháme s kořením a solí a potom jím potřeme kuře.
- Kuře pečeme v troubě předehřáté na 190 °C (u plynové trouby stupeň 3-4) zhruba hodinu. Během pečení je občas potíráme vypečenou šťávou. Do trouby přidáme nádivku a pokračujeme v pečení 30 minut. Kuře necháme chvíli odpočinout a odstraníme z něj párátka. Na každý talíř upravíme porci kuřete, nádivku a snítku čerstvého koriandru. Maso přelijeme vypečenou šťávou. Podáváme s rýží.