Pečený mořský ďas v šunce s pikantní omáčkou
Ingredience
Česnek |
4 stroužek |
Chilli paprička |
1 ks |
Chléb konzumní |
1 krajíc |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Mandle |
4 polévková lžíce |
Mořský ďas |
900 g |
Ocet vinný červený |
2 polévková lžíce |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Paprika červená |
1 ks |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Prosciutto sušené |
3 plátek |
Rajčata |
2 ks |
Šalotka |
2 ks |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Neoloupaný česnek, rozpůlená rajčata, rozpůlené papriky bez semen vložíme do pekáče, pokapeme lžící olivového oleje, zeleninu v pekáči obrátíme a pečeme v troubě předehřáté na 220°C. Po dvaceti minutách zeleninu z trouby vyndáme a přikrytou necháme zhruba deset minut stát. Poté zeleninu oloupeme a rozmixujeme.
- Oloupané mandle a kostičky chleba restujeme na pánvi na jedné lžíci oleje, dokud chleba nezezlátne. Děrovanou naběračkou chleba s mandlemi vyndáme a na ubrouscích necháme okapat přebytečný tuk. Do pánve vsypeme pokrájené šalotky, chilli papričky bez semen nakrájené na proužky. Směs smažíme zhruba pět minut. Před závěrem smažení přisypeme mletou papriku.
- Chleba s mandlemi a směs se šalotkami vsypeme do mixéru k rozmixované zelenině, přilijeme ocet, vodu, cukr a vše rozmixujeme dohladka. Nakonec při chodu mixeru vlijeme zbývající olej.
- Maso z ďasa obalíme šunkou, potřeme olivovým olejem, okořeníme solí a pepřem. Maso vložíme do pekáče vyloženého pečícím papírem a v troubě pečeme dvacet minut při teplotě 200°C.
- Upečené maso připravíme k servírování. Prořízneme šunku, z ryby vyjmeme páteř a rozkrojíme na dva silné plátky, poté každý plátek rozřízneme na dva kousky.
- Takto připravené maso upravíme na talíře, přelijeme umixovanou omáčkou a teplé podáváme.