Pečený mořský ďas v šunce s pikantní omáčkou

Ingredience


Česnek 4 stroužek
Chilli paprička 1 ks
Chléb konzumní 1 krajíc
Cukr krupice 1 kávová lžička
Mandle 4 polévková lžíce
Mořský ďas 900 g
Ocet vinný červený 2 polévková lžíce
Olej olivový 1 polévková lžíce
Paprika červená 1 ks
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 špetka
Prosciutto sušené 3 plátek
Rajčata 2 ks
Šalotka 2 ks
Sůl 0.5 kávová lžička
Voda pitná 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Neoloupaný česnek, rozpůlená rajčata, rozpůlené papriky bez semen vložíme do pekáče, pokapeme lžící olivového oleje, zeleninu v pekáči obrátíme a pečeme v troubě předehřáté na 220°C. Po dvaceti minutách zeleninu z trouby vyndáme a přikrytou necháme zhruba deset minut stát. Poté zeleninu oloupeme a rozmixujeme.
  2. Oloupané mandle a kostičky chleba restujeme na pánvi na jedné lžíci oleje, dokud chleba nezezlátne. Děrovanou naběračkou chleba s mandlemi vyndáme a na ubrouscích necháme okapat přebytečný tuk. Do pánve vsypeme pokrájené šalotky, chilli papričky bez semen nakrájené na proužky. Směs smažíme zhruba pět minut. Před závěrem smažení přisypeme mletou papriku.
  3. Chleba s mandlemi a směs se šalotkami vsypeme do mixéru k rozmixované zelenině, přilijeme ocet, vodu, cukr a vše rozmixujeme dohladka. Nakonec při chodu mixeru vlijeme zbývající olej.
  4. Maso z ďasa obalíme šunkou, potřeme olivovým olejem, okořeníme solí a pepřem. Maso vložíme do pekáče vyloženého pečícím papírem a v troubě pečeme dvacet minut při teplotě 200°C.
  5. Upečené maso připravíme k servírování. Prořízneme šunku, z ryby vyjmeme páteř a rozkrojíme na dva silné plátky, poté každý plátek rozřízneme na dva kousky.
  6. Takto připravené maso upravíme na talíře, přelijeme umixovanou omáčkou a teplé podáváme.