Jelení hřbet s krustou
Ingredience
Cibule |
120 g |
Citronová kůra |
10 g |
Citronová šťáva |
50 ml |
Cukr krupice |
20 g |
Jalovec |
1 kávová lžička |
Jehněčí hřbet |
1200 g |
Martell cognac |
2 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
20 g |
Nové koření mleté |
3 g |
Olej olivový |
40 ml |
Pepř černý mletý |
5 g |
Pomerančová šťáva |
50 ml |
Provensálské koření |
10 g |
Slanina vepřová |
50 g |
Smetana ke šlehání 30% |
60 ml |
Strouhanka |
125 g |
Sůl |
5 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Víno červené |
350 ml |
Víno madeira |
40 ml |
Vývar z hovězích kostí |
125 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Maso okořeníme provensálským kořením a jalovčinkami a obložíme plátky špeku. Maso vložíme do pekáče špekem nahoru. Přidáme nahrubo nasekanou cibuli a v předehřáté troubě pečeme při 220 °C.
- Po 20 minutách přilijeme vývar a červené víno, teplotu zmírníme na 175 °C a pečeme dalších 30 minut.
- Vejce, strouhanku, cukr, máslo, nové koření, 3 lžíce červeného vína a koňak smícháme. Zapneme gril. Odstraníme plátky špeku. Pečeni hustě potřeme 3/4 strouhankové směsi a grilujeme v troubě asi 10 minut dozlatova. Vyjmeme a uložíme v teple.
- Omáčku zbavíme tuku, přidáme červené víno, provensálské koření, zbytek strouhankové směsi, citronovou kůru a vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Přidáme pomerančovou a citronovou šťávu, ochutíme solí a pepřem a zjemníme smetanou.