Jelení hřbet s krustou

Ingredience


Cibule 120 g
Citronová kůra 10 g
Citronová šťáva 50 ml
Cukr krupice 20 g
Jalovec 1 kávová lžička
Jehněčí hřbet 1200 g
Martell cognac 2 kávová lžička
Máslo čerstvé 20 g
Nové koření mleté 3 g
Olej olivový 40 ml
Pepř černý mletý 5 g
Pomerančová šťáva 50 ml
Provensálské koření 10 g
Slanina vepřová 50 g
Smetana ke šlehání 30% 60 ml
Strouhanka 125 g
Sůl 5 g
Vejce slepičí 1 ks
Víno červené 350 ml
Víno madeira 40 ml
Vývar z hovězích kostí 125 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Maso okořeníme provensálským kořením a jalovčinkami a obložíme plátky špeku. Maso vložíme do pekáče špekem nahoru. Přidáme nahrubo nasekanou cibuli a v předehřáté troubě pečeme při 220 °C.
  2. Po 20 minutách přilijeme vývar a červené víno, teplotu zmírníme na 175 °C a pečeme dalších 30 minut.
  3. Vejce, strouhanku, cukr, máslo, nové koření, 3 lžíce červeného vína a koňak smícháme. Zapneme gril. Odstraníme plátky špeku. Pečeni hustě potřeme 3/4 strouhankové směsi a grilujeme v troubě asi 10 minut dozlatova. Vyjmeme a uložíme v teple.
  4. Omáčku zbavíme tuku, přidáme červené víno, provensálské koření, zbytek strouhankové směsi, citronovou kůru a vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Přidáme pomerančovou a citronovou šťávu, ochutíme solí a pepřem a zjemníme smetanou.