Jelení guláš se švestkami
Ingredience
Bobkový list |
3 ks |
Celer bulvový |
40 g |
Cibule |
60 g |
Jalovec |
1 kávová lžička |
Jelení maso |
1000 g |
Mrkev kořen |
100 g |
Olej olivový |
20 ml |
Pepř černý mletý |
5 g |
Perník |
100 g |
Protlak rajčatový |
20 g |
Skořice mletá |
3 g |
Sůl |
5 g |
Švestky sušené |
100 g |
Víno červené |
500 ml |
Víno jablečné |
20 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Sušené švestky namočíme do jablečného vína, přidáme skořici.
- V pekáči rozehřejeme olej a maso důkladně smažíme asi 5 minut, osolíme ho a opepříme.
- Zeleninu očistíme, omyjeme, nakrájíme na kostičky, přidáme k masu a smažíme asi 5 minut. Přidáme rajčatový protlak, bobkový list a jalovčinky. Mícháme 2 minuty a přilijeme červené víno. Asi 10 minut vaříme na prudkém ohni. Přilijeme 1 l vody, přivedeme k varu, vaříme na středním ohni bez pokličky asi 1 hodinu.
- Maso a zeleninu vyjmeme. Zeleninu propasírujeme sítem a přidáme ji k masu. Uložíme do tepla. Perník nastrouháme, vmícháme do omáčky a necháme ho rozpustit.
- Maso se zeleninou vrátíme do omáčky a přidáme namočené švestky. Vše krátce prohřejeme.