Jelení guláš se švestkami

Ingredience


Bobkový list 3 ks
Celer bulvový 40 g
Cibule 60 g
Jalovec 1 kávová lžička
Jelení maso 1000 g
Mrkev kořen 100 g
Olej olivový 20 ml
Pepř černý mletý 5 g
Perník 100 g
Protlak rajčatový 20 g
Skořice mletá 3 g
Sůl 5 g
Švestky sušené 100 g
Víno červené 500 ml
Víno jablečné 20 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Sušené švestky namočíme do jablečného vína, přidáme skořici.
  2. V pekáči rozehřejeme olej a maso důkladně smažíme asi 5 minut, osolíme ho a opepříme.
  3. Zeleninu očistíme, omyjeme, nakrájíme na kostičky, přidáme k masu a smažíme asi 5 minut. Přidáme rajčatový protlak, bobkový list a jalovčinky. Mícháme 2 minuty a přilijeme červené víno. Asi 10 minut vaříme na prudkém ohni. Přilijeme 1 l vody, přivedeme k varu, vaříme na středním ohni bez pokličky asi 1 hodinu.
  4. Maso a zeleninu vyjmeme. Zeleninu propasírujeme sítem a přidáme ji k masu. Uložíme do tepla. Perník nastrouháme, vmícháme do omáčky a necháme ho rozpustit.
  5. Maso se zeleninou vrátíme do omáčky a přidáme namočené švestky. Vše krátce prohřejeme.