Hovězí játra po tyrolsku

Ingredience


Cibule 100 g
Citrony 50 g
Hořčice 50 g
Játra hovězí 1000 g
Mléko polotučné 200 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 100 g
Pepř černý mletý 1 g
Slanina vepřová 100 g
Smetana 12% (konzumní) 100 ml
Sůl 30 g
Tuk 150 g
Voda pitná 1 l
Zelenina kořenová 150 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hovězí játra očistíme, omyjeme, zbavíme žilek a blan a nakrájíme je na plátky. Plátky mírně naklepeme, okraje nařízneme, opepříme je a po obou stranách na tuku opečeme a vyjmeme.
  2. Očištěnou cibuli a zeleninu nakrájíme na tenké plátky a osmažíme na tuku od opékání jater dorůžova. Přidáme omytý, na plátky nakrájený citron, hořčici a mírně zalijeme vodou.
  3. Do základu vložíme játra, a pod poklicí dusíme doměkka. Během dušení játry občas zamícháme a přelijeme teplou vodou.
  4. Téměř měkká játra vyjmeme do čistého kastrolu. Zeleninu vydusíme na tuk, zaprášíme prosátou moukou, osmažíme, zalijeme mlékem a vodou, rozmícháme a osolíme. Za občasného promíchání důkladně provaříme.
  5. Před koncem varu přilijeme smetanu a omáčku přes hustý cedník procedíme na plátky jater.
  6. Nakonec do omáčky přidáme slaninu, nakrájenou na kostičky a částečně roztavenou. Vše ještě krátce povaříme.