Hovězí játra po tyrolsku
Ingredience
Cibule |
100 g |
Citrony |
50 g |
Hořčice |
50 g |
Játra hovězí |
1000 g |
Mléko polotučné |
200 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g |
Pepř černý mletý |
1 g |
Slanina vepřová |
100 g |
Smetana 12% (konzumní) |
100 ml |
Sůl |
30 g |
Tuk |
150 g |
Voda pitná |
1 l |
Zelenina kořenová |
150 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Hovězí játra očistíme, omyjeme, zbavíme žilek a blan a nakrájíme je na plátky. Plátky mírně naklepeme, okraje nařízneme, opepříme je a po obou stranách na tuku opečeme a vyjmeme.
- Očištěnou cibuli a zeleninu nakrájíme na tenké plátky a osmažíme na tuku od opékání jater dorůžova. Přidáme omytý, na plátky nakrájený citron, hořčici a mírně zalijeme vodou.
- Do základu vložíme játra, a pod poklicí dusíme doměkka. Během dušení játry občas zamícháme a přelijeme teplou vodou.
- Téměř měkká játra vyjmeme do čistého kastrolu. Zeleninu vydusíme na tuk, zaprášíme prosátou moukou, osmažíme, zalijeme mlékem a vodou, rozmícháme a osolíme. Za občasného promíchání důkladně provaříme.
- Před koncem varu přilijeme smetanu a omáčku přes hustý cedník procedíme na plátky jater.
- Nakonec do omáčky přidáme slaninu, nakrájenou na kostičky a částečně roztavenou. Vše ještě krátce povaříme.