Pečený chňapal s fenyklovou nádivkou
Ingredience
Bezinky |
1 polévková lžíce |
Bobkový list |
1 ks |
Chňapal červený |
1 ks |
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Fenykl sladký - hlíza |
1 ks |
Mléko polotučné |
2 polévková lžíce |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Strouhanka |
250 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
1 polévková lžíce |
Víno bílé |
300 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Připravíme si fenyklovou nádivku. Tence pokrájený fenykl (bez natě) vložíme do misky, přidáme citronovou šťávu, bezinky, bobkový list a posekaný tymián.
- V jiné misce přelijeme strouhanku mlékem, necháme pět minut vsáknout. Vymačkáme přebytečné mléko, strouhanku vmícháme do fenyklové směsi. Směs řádně promícháme.
- Vykuchanou rybu oškrábeme, vykostíme, opláchneme, řádně osušíme. Poté břišní dutinu vyplníme fenyklovou směsí a rybu omotáme provázkem na vaření.
- Větší pekáč vymažeme lžící olivového oleje, dno vyložíme nakrájenou cibulí a na ni položíme rybu. Rybu zalijeme vínem, zakapeme olivovým olejem a v troubě předehřáté na 190 °C pečeme za občasného polévání půl hodiny. Pokud by ryba začala rychle hnědnout, přikryjeme ji namočeným pečícím papírem.
- Hotovou rybu přeložíme na mísu, odstraníme provázek, rybu ozdobíme natí z fenyklu a podáváme.