Barevná rýže se zeleninou
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Hrášek |
100 g |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Omáčka sojová světlá |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Špenát listový čerstvý |
100 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Červená řepa sterilovaná |
300 g |
Cukr třtinový |
1 kávová lžička |
Hřebíček |
0.5 kávová lžička |
Kardamom |
0.5 kávová lžička |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Banány |
1 ks |
Dýně sterilovaná |
200 g |
Kari pasta |
2 polévková lžíce |
Kompot ananasový |
200 g |
Kompot meruňkový |
150 g |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Cukr třtinový |
1.5 kávová lžička |
Harissa pasta |
4 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Rajčata |
300 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Kopr čerstvý |
0.5 polévková lžíce |
Petržel kudrnka |
0.5 polévková lžíce |
Rýže loupaná |
500 g |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Nejdříve si uvaříme 500 g rýže a odměříme ji hrnečkem. Na 1 hrneček rýže počítáme 2 hrnečky vody.
- Vodu v hrnci uvedeme do varu a nasypeme do ní dobře propranou rýži. Jakmile se voda začne vařit, zmenšíme teplotu a nádobu zakryjeme poklicí, aby se rýže pomalu vařila asi 10–15 minut. Poté ji odstavíme z plotny a necháme 5 minut dojít. Uvařenou rýži si rozdělíme na 4 díly. Omyté snítky kopru a petrželové natě odložíme.
- 1. Na zelenou rýži si připravíme dobře omyté, drobně pokrájené špenátové listy, mladý zelený hrášek, oloupanou cibuli a česnek pokrájený nadrobno. Ve woku si na olivovém oleji zpěníme cibulku s česnekem, přidáme špenát a hrášek. Promícháme a pod pokličkou dusíme 4 minuty, přimícháme sójovou omáčku, opepříme a osolíme podle chuti. Pak přidáme první díl uvařené rýže, promícháme a vyjmeme z pánve. Uchováme ji v míse, kterou zakryjeme, aby rýže zůstala teplá.
- 2. Na nachovou rýži si připravíme červenou sterilovanou řepu. Scedíme ji a nálev zachytíme. Řepu pokrájíme na drobné kostičky, které ve woku prohřejeme na 1 lžíci oleje, přidáme 3-4 lžíce nálevu, ochutíme mletým hřebíčkem, kardamomem, špetkou soli a 1 lžičkou cukru.
- Přidáme druhý díl rýže, promícháme, odložíme do druhé misky a zakryjeme.
- 3. K žluté rýži budeme potřebovat nakládanou sladkokyselou žlutou dýni, kompotované meruňky a kompotovaný ananas. Vše pokrájíme nadrobno. Oloupaný banán též pokrájíme nadrobno. Ve woku na 1 lžíci olivového oleje krátce restujeme kousky ovoce s dýní (2 minuty), přidáme kari pastu, promícháme a doložíme třetí díl rýže. Dobře vše promícháme, odložíme do třetí mísy a zakryjeme.
- 4. Na přípravu červené rýže si spaříme nejdříve omytá rajčata, sloupneme je a pokrájíme nadrobno. Očištěnou cibuli s česnekem nakrájíme na malé kostičky a zpěníme ve woku na rozehřátém slunečnicovém oleji. Přidáme k nim paprikovou pikantní pastu, ochutíme solí, pepřem a cukrem. Promícháme a pod pokličkou dusíme 3 minuty. Nakonec přidáme poslední díl rýže a promícháme.
- Z takto připravené rýže čtyř barev, utvoříme naběračkou kopečky. Na každý talíř dáme po jednom kopečku od každé barvy, ozdobíme je snítky kopru s petrželkou a podáváme.