Bažant na žampionech
Ingredience
Anglická slanina |
50 g |
Bažant obecný |
1200 g |
Chléb konzumní |
40 g |
Jablka |
200 g |
Kompot brusinkový |
3 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
5 g |
Pórek |
300 g |
Šalotka |
40 g |
Sůl |
5 g |
Tymián čerstvý |
5 g |
Žampiony čerstvé |
250 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Troubu předehřejeme na 220 °C. Bažanta omyjeme, osušíme, zvenčí i zevnitř osolíme. Šalotku oloupeme, nadrobno nasekáme. Pórek očistíme, omyjeme, nakrájíme na kroužky. Jablka omyjeme, vykrojíme jádřince, dužinu nakrájíme na kostičky. Chléb také nakrájíme na kostičky.
- Třetinu pórku, kostičky jablek a chleba osmažíme na 1 lžíci másla. Okořeníme solí, pepřem a tymiánem. Směsí naplníme bažanta a břišní dutinu uzavřeme párátky.
- Bažanta položíme do pekáče a prsíčka obložíme slaninou. V troubě pečeme při 200 °C asi 1 hodinu.
- Žampiony očistíme a otřeme. Zbytek másla rozehřejeme, osmažíme na něm zbývající pórek. Přidáme žampiony a smažíme asi 3 minuty. Osolíme, opepříme a vmícháme brusinky. Bažanta naporcujeme a podáváme s pórkovo-houbovou směsí.