Husa s kapustou

Ingredience


Cibule 50 g
Husa domácí 2.5 kg
Kapusta hlávková 500 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Muškátový oříšek 3 g
Pepř černý mletý 5 g
Sůl 10 g
Šunka dušená 50 g
Víno červené 250 ml
Vývar drůbeží 250 ml
Vývar slepičí 300 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu předehřejeme na 220 °C. Husu omyjeme, osušíme, rozpůlíme, osolíme a opepříme, vložíme do pekáče, potřeme rozpuštěným máslem. V troubě pečeme při 200 °C asi 2-3 hodiny. Občas propíchneme stehna a husu průběžně poléváme slepičím vývarem.
  2. Kapustu očistíme a najemno nakrájíme. Cibuli oloupeme a nasekáme. Z pekáče odebereme asi 3-4 lžíce vypečeného husího sádla a osmažíme v něm cibuli a šunku. Přilijeme 200 ml bílého vína a 200 ml masového vývaru. Přidáme kapustu. Okořeníme solí, pepřem, muškátem a dusíme asi 30 minut.
  3. Husu vyjmeme a uložíme do tepla. Vypečenou šťávu zalijeme zbytkem bílého vína a masového vývaru a necháme přejít varem. Na talíře upravíme husu a kapustu, pokapeme omáčkou a podáváme.