Husa s kapustou
Ingredience
Cibule |
50 g |
Husa domácí |
2.5 kg |
Kapusta hlávková |
500 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Muškátový oříšek |
3 g |
Pepř černý mletý |
5 g |
Sůl |
10 g |
Šunka dušená |
50 g |
Víno červené |
250 ml |
Vývar drůbeží |
250 ml |
Vývar slepičí |
300 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 180 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Troubu předehřejeme na 220 °C. Husu omyjeme, osušíme, rozpůlíme, osolíme a opepříme, vložíme do pekáče, potřeme rozpuštěným máslem. V troubě pečeme při 200 °C asi 2-3 hodiny. Občas propíchneme stehna a husu průběžně poléváme slepičím vývarem.
- Kapustu očistíme a najemno nakrájíme. Cibuli oloupeme a nasekáme. Z pekáče odebereme asi 3-4 lžíce vypečeného husího sádla a osmažíme v něm cibuli a šunku. Přilijeme 200 ml bílého vína a 200 ml masového vývaru. Přidáme kapustu. Okořeníme solí, pepřem, muškátem a dusíme asi 30 minut.
- Husu vyjmeme a uložíme do tepla. Vypečenou šťávu zalijeme zbytkem bílého vína a masového vývaru a necháme přejít varem. Na talíře upravíme husu a kapustu, pokapeme omáčkou a podáváme.