Divoká kachna s medovou krustou

Ingredience


Cukr krupice 2 kávová lžička
Kachna mražená 1.2 kg
Maizena - kukuřičný škrob 4 kávová lžička
Majoránka 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 70 g
Med včelí 4 polévková lžíce
Ocet vinný 2 polévková lžíce
Pepř černý celý 8 ks
Pepř černý mletý 5 g
Pomeranče 100 g
Pomerančová šťáva 80 ml
Smetana 12% (konzumní) 75 ml
Sůl 5 g
Zelenina kořenová 400 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Divoké kachny omyjeme a vložíme do vařící osolené vody. Kořenovou zeleninu očistíme, omyjeme, nakrájíme na kousky a přidáme se zrnky pepře ke kachnám. Kachny pozvolna vaříme asi 50 minut, pak je necháme ve vývaru zchladnout.
  2. Troubu předehřejeme na 220 °C. Kachny vyjmeme z vývaru a rozpůlíme je. Okořeníme solí, pepřem, majoránkou, dáme na plech vyložený pečicím papírem. V troubě pečeme dozlatova 10-15 minut.
  3. Oheň zmírníme na 180 °C. Rozpustíme část másla, polijeme jím půlky kachny a posypeme lžičkou cukru. Kachnu pečeme dalších 5 minut a mašlovačkou ji potřeme polovinou medu. Znovu pečeme dalších 5 minut dozlatova.
  4. Zbytek cukru a medu necháme zkaramelizovat ve zbývajícím másle. Přilijeme vinný ocet, pomerančovou šťávu, necháme přejít varem. Škrob rozmícháme ve smetaně a omáčku zahustíme. Ochutíme a vmícháme dílky pomeranče. Kachnu podáváme s omáčkou.