Divoká kachna s medovou krustou
Ingredience
Cukr krupice |
2 kávová lžička |
Kachna mražená |
1.2 kg |
Maizena - kukuřičný škrob |
4 kávová lžička |
Majoránka |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
70 g |
Med včelí |
4 polévková lžíce |
Ocet vinný |
2 polévková lžíce |
Pepř černý celý |
8 ks |
Pepř černý mletý |
5 g |
Pomeranče |
100 g |
Pomerančová šťáva |
80 ml |
Smetana 12% (konzumní) |
75 ml |
Sůl |
5 g |
Zelenina kořenová |
400 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Divoké kachny omyjeme a vložíme do vařící osolené vody. Kořenovou zeleninu očistíme, omyjeme, nakrájíme na kousky a přidáme se zrnky pepře ke kachnám. Kachny pozvolna vaříme asi 50 minut, pak je necháme ve vývaru zchladnout.
- Troubu předehřejeme na 220 °C. Kachny vyjmeme z vývaru a rozpůlíme je. Okořeníme solí, pepřem, majoránkou, dáme na plech vyložený pečicím papírem. V troubě pečeme dozlatova 10-15 minut.
- Oheň zmírníme na 180 °C. Rozpustíme část másla, polijeme jím půlky kachny a posypeme lžičkou cukru. Kachnu pečeme dalších 5 minut a mašlovačkou ji potřeme polovinou medu. Znovu pečeme dalších 5 minut dozlatova.
- Zbytek cukru a medu necháme zkaramelizovat ve zbývajícím másle. Přilijeme vinný ocet, pomerančovou šťávu, necháme přejít varem. Škrob rozmícháme ve smetaně a omáčku zahustíme. Ochutíme a vmícháme dílky pomeranče. Kachnu podáváme s omáčkou.