Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec - obrázek

Ingredience


Cukr krupice 120 g
Cukr moučkový 2 polévková lžíce
Cukr vanilka 1 ks
Droždí 30 g
Hrozinky 50 g
Mandle 50 g
Máslo čerstvé 120 g
Mléko polotučné 250 ml
Mouka polohrubá 500 g
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do 100ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přisypeme lžičku cukru a mouky. Promícháme a necháme vykynout.
  2. Mouku smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a kváskem. Vlijeme rozpuštěné máslo, zbylé mléko, sůl a žloutky.
  3. Do těsta vmícháme rozinky a polovinu mandlí.
  4. Mísu přikryjeme a těsto necháme kynout.Poté z něj vytvoříme dva bochánky a necháme kynout.
  5. Dáme je na plech, potřeme rozšlehaným žloutkem nebo vejcem, posypeme mandlemi a nahoře nastřihneme kříž.
  6. Vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme.