Velikonoční mazanec
Ingredience
Cukr krupice |
120 g |
Cukr moučkový |
2 polévková lžíce |
Cukr vanilka |
1 ks |
Droždí |
30 g |
Hrozinky |
50 g |
Mandle |
50 g |
Máslo čerstvé |
120 g |
Mléko polotučné |
250 ml |
Mouka polohrubá |
500 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Do 100ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přisypeme lžičku cukru a mouky. Promícháme a necháme vykynout.
- Mouku smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a kváskem. Vlijeme rozpuštěné máslo, zbylé mléko, sůl a žloutky.
- Do těsta vmícháme rozinky a polovinu mandlí.
- Mísu přikryjeme a těsto necháme kynout.Poté z něj vytvoříme dva bochánky a necháme kynout.
- Dáme je na plech, potřeme rozšlehaným žloutkem nebo vejcem, posypeme mandlemi a nahoře nastřihneme kříž.
- Vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme.