Koroptev s jablky v karamelu

Ingredience


Citronová šťáva 30 ml
Cukr krupice 3 polévková lžíce
Jablka 350 g
Koroptev 1000 g
Margarín 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 5 g
Rozmarýn čerstvý 10 g
Sůl 5 g
Vývar slepičí 200 ml
Vývar zeleninový 100 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu předehřejeme na 220°C. Jablka oloupeme, jádřince vykrojíme, dužinu nakrájíme na silné plátky a pokapeme citronovou šťávou.
  2. Koroptev omyjeme, osušíme, na povrchu i zevnitř osolíme a opepříme. Rozmarýn omyjeme, otřepáním osušíme a vložíme do břišní dutiny.
  3. Margarín rozehřejeme v pekáči a koroptev pečeme v troubě asi 20 minut. Poté koroptev vyjmeme, rozčtvrtíme a uložíme na teplé místo. Vypečenou šťávu zalijeme slepičím a zeleninovým vývarem a za stálého míchání vaříme, dokud se objem tekutiny nezmenší na polovinu. Cukr necháme zkaramelizovat v pánvi. Plátky jablek povaříme v karamelu, jednou je opatrně obrátíme. Čtvrtky koroptve upravíme s plátky jablek na talíře, pokapeme šťávou a podáváme.