Flambovaná husa
Ingredience
Husa domácí |
3000 g |
Jablka |
300 g |
Kompot jablečný |
3 polévková lžíce |
Kompot višňový |
700 g |
Pepř černý mletý |
5 g |
Slivovice |
8 cl |
Sůl |
10 g |
Voda pitná |
850 ml |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 200 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Husu kuchyňsky upravíme, osolíme a opepříme. Jablka omyjeme, vykrojíme jádřince a dužinu rozčtvrtíme. Do husy dáme jablka a polovinu višňového kompotu, otvor uzavřeme párátky. Husu propíchneme pod stehny, uložíme do pekáče břichem dolů a zalijeme 250 ml vařící vody.
- Pekáč vložíme do studené trouby a husu pečeme při 200 °C asi 3 hodiny. Po 45 minutách ji obrátíme. Průběžně poléváme vypečenou šťávou a celkem asi 400 ml vody. Jakmile je husa měkká, potřeme ji trochou slané vody a dopečeme při 250 °C dokřupava.
- Husu flambujeme polovinou slivovice. Šťávu přecedíme, slijeme tuk a dolijeme vodou na 400 ml tekutiny. Přidáme zbývající višně, slivovici, jablečný kompot, upečená jablka s višněmi a prohřejeme.