Husí stehna s dušenými fíky
Ingredience
Balsamico ocet |
3 polévková lžíce |
Fíky čerstvé |
150 g |
Hrozinky |
50 g |
Husí stehna |
750 g |
Margarín |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
1 kávová lžička |
Med včelí |
1 kávová lžička |
Pepř cayenský |
5 g |
Pepř černý mletý |
5 g |
Šalotka |
250 g |
Sůl |
5 g |
Víno bílé |
275 ml |
Želé rybízové |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Husí stehna omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. V pánvi rozehřejeme margarín a stehna smažíme 5-8 minut dozlatova.
- Šalotky oloupeme, rozčtvrtíme, přidáme k masu a osmažíme dozlatova. Přidáme bílé víno a hrozinky, necháme přejít varem a pod pokličkou pozvolna dusíme asi 20 minut.
- Stehna vyjmeme a uložíme do tepla. Vývar povaříme bez pokličky a ochutíme medem, cayenským pepřem a octem balsamico.
- Fíky omyjeme, osušíme, rozčtvrtíme a vykrojíme z nich tvrdý střed. V horkém másle je ze všech stran osmažíme. Přidáme rosol z černého rybízu, promícháme a vaříme další 2 minuty.
- Stehna upravíme na talíře a ozdobíme fíky. Omáčku podáváme zvlášť.