Paprikový řízek

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Cibule 60 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 1 kávová lžička
Olej stolní 100 ml
Paprika červená 80 g
Paprika mletá pálivá 1 kávová lžička
Paprika mletá sladká 1 polévková lžíce
Paprika zelená 80 g
Pepř černý mletý 5 g
Smetana 12% (konzumní) 200 g
Sůl 5 g
Vepřová kýta 600 g
Vývar zeleninový 150 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Papriky omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenké proužky. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. Řízky osušíme a lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Smetanu smícháme s moukou.
  2. Rozehřejeme nejprve pánev a pak na silném plameni i olej. Řízky smažíme po každé straně 2 minuty a zabalené v alobalu udržujeme teplé.
  3. Slijeme olej a rozpustíme máslo na středně velkém plameni. Cibuli a česnek podusíme za stálého míchání dozlatova, vmícháme proužky papriky a vše 5 minut zapečeme. Vmícháme mletou papriku, vývar a smetanu. Omáčku uvedeme do varu a 2-3 minuty slabě povaříme. Ochutíme solí a pepřem. Řízky úhledně urovnáme na talíře a zalijeme paprikovou omáčkou.