Řízek se šalotkou

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Koňak Armaňak 2 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 5 g
Šalotka 150 g
Sůl 5 g
Telecí kýta 600 g
Tymián čerstvý 10 g
Víno červené 250 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Řízky osušíme a lehce naklepeme. Osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem. Šalotku a česnek oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Pánev rozehřejeme na silném plameni. Položíme na ní řízky a po každé straně smažíme 2-3 minuty. Vyndáme a v alobalu udržujeme teplé.
  2. Na středně velkém plameni rozpustíme máslo. Podusíme na něm šalotky a česnek asi 5 minut. Přilijeme červené víno, koňak a necháme 5 minut vyvařit. Tymián omyjeme a osušíme, lístky otrháme. Omáčku ochutíme solí a pepřem. Nalijeme na řízky, posypeme lístky tymiánu a servírujeme.