Starobavorský řízek
Ingredience
Cibule |
60 g |
Hořčice |
3 polévková lžíce |
Kmín drcený |
5 g |
Křen |
3 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
4 polévková lžíce |
Nové koření mleté |
5 g |
Olej stolní |
4 polévková lžíce |
Pažitka |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
5 g |
Pivo světlé 10% 3,9% obj. |
300 ml |
Sůl |
5 g |
Vepřová kýta |
600 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Řízky osušíme papírovou utěrkou a lehce naklepeme. Ochutíme solí a pepřem. Smícháme hořčici s křenem. Na mělký talíř dáme mouku. Předehřejeme troubu na 75 °C (horkovzdušná 60 °C).
- Řízky rovnoměrně z jedné strany potřeme křenem, položíme potřenou stranou do mouky. Druhou stranu potřeme rovněž křenem a také obalíme moukou.
- Pánev ohřejeme na středně velkém plameni, pak na ní rozehřejeme olej. Z řízků lehce oklepeme přebytečnou mouku a smažíme je z každé strany asi 4 min., až kůrčička lehce zhnědne. Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji na malé kostičky.
- Osmažené řízky vyndáme z pánve a dáme je do předehřáté trouby. Olej z řízků slijeme, na pánvi ponecháme jen trošku a dohněda osmahneme kolečka cibule po dobu asi 5 min. Přilijeme pivo a vaříme dalších 5 min., až se vyvaří na polovinu. Ochutíme solí, pepřem, kmínem a novým kořením.
- Řízky úhledně narovnáme na talíře a zalijeme je omáčkou. Navrch nasypeme nakrájenou pažitku a servírujeme.