Smetanová omáčka se šunkou a rajčaty

Ingredience


Bazalka 30 g
Dolin - Vermouth 50 ml
Kapary 50 g
Olej olivový 60 ml
Pepř černý mletý 5 g
Rajčata 10 ks
Šalotka 2 ks
Smetana 33% (šlehačka) 150 ml
Sůl 5 g
Šunka dušená 130 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Šalotky oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. Rajčata omyjeme, necháme okapat a nakrájíme na jemné proužky. Z šunky odstraníme tučný okraj a šunku nakrájíme na proužky. Lístky bazalky otrháme od stonků.
  2. V hrnci rozehřejeme olivový olej. Šalotky v něm na mírném ohni asi 5 minut podusíme. Přimícháme šunku a rajčata a ještě krátce dusíme.
  3. Bazalku až na několik lístků natrháme na malé kousky. Pak nalijeme do hrnce vermut, přidáme smetanu, bazalku a kapary. Omáčku přivedeme k varu, ochutíme solí a pepřem a po dvou minutách vaření stáhneme.
  4. Hotovou omáčku smícháme s čerstvě uvařenými těstovinami a ozdobíme zbývajícími lístky bazalky.