Smetanová omáčka se šunkou a rajčaty
Ingredience
Bazalka |
30 g |
Dolin - Vermouth |
50 ml |
Kapary |
50 g |
Olej olivový |
60 ml |
Pepř černý mletý |
5 g |
Rajčata |
10 ks |
Šalotka |
2 ks |
Smetana 33% (šlehačka) |
150 ml |
Sůl |
5 g |
Šunka dušená |
130 g |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 12 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Šalotky oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. Rajčata omyjeme, necháme okapat a nakrájíme na jemné proužky. Z šunky odstraníme tučný okraj a šunku nakrájíme na proužky. Lístky bazalky otrháme od stonků.
- V hrnci rozehřejeme olivový olej. Šalotky v něm na mírném ohni asi 5 minut podusíme. Přimícháme šunku a rajčata a ještě krátce dusíme.
- Bazalku až na několik lístků natrháme na malé kousky. Pak nalijeme do hrnce vermut, přidáme smetanu, bazalku a kapary. Omáčku přivedeme k varu, ochutíme solí a pepřem a po dvou minutách vaření stáhneme.
- Hotovou omáčku smícháme s čerstvě uvařenými těstovinami a ozdobíme zbývajícími lístky bazalky.