Mušle na smetaně s bylinkami

Ingredience


Estragon 40 g
Hořčice 5 g
Kedlubna 1 ks
Koriandr čerstvý 5 g
Máslo čerstvé 30 g
Máta 15 g
Mušle srdcovky 1 kg
Pepř černý mletý 5 g
Šalotka 2 ks
Smetana 33% (šlehačka) 130 g
Sůl 5 g
Víno bílé 200 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupeme 1 šalotku a nakrájíme na silná kolečka. Estragon nakrájíme nahrubo. Obojí dáme s bílým vínem a 1/4 l vody do širokého hrnce, osolíme a přivedeme k varu.
  2. Zavřené mušle vložíme do vroucího vývaru a zakryté 3 minuty zprudka vaříme, dokud se neotevřou. Mušle vyjmeme z vývaru a ty ještě zavřené vytřídíme a vyhodíme. Vyjmeme maso ze skořápek. Vývar přecedíme a v hrnci zprudka necháme vyvařit asi na třetinu.
  3. Zbývající šalotku oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. Oloupeme kedlubnu a nakrájíme nejprve na tenké plátky a pak na jemné nudličky.
  4. Rozpustíme v hrnci máslo, v něm na středním ohni podusíme šalotku s kedlubnou. Přilijeme mušlový vývar, zeleninu zhruba 5 minut povaříme na skus. Omyjeme meduňku, oklepeme a lístky jemně nasekáme. Přilijeme smetanu ke kedlubně a ochutíme solí, pepřem, koriandrem a hořčicí. Přimícháme maso z mušlí a opět zahřejeme. Přidáme mátu, bylinkovou smetanu a mušle smícháme s čerstvě uvařenými těstovinami.