Mušle na smetaně s bylinkami
Ingredience
Estragon |
40 g |
Hořčice |
5 g |
Kedlubna |
1 ks |
Koriandr čerstvý |
5 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Máta |
15 g |
Mušle srdcovky |
1 kg |
Pepř černý mletý |
5 g |
Šalotka |
2 ks |
Smetana 33% (šlehačka) |
130 g |
Sůl |
5 g |
Víno bílé |
200 ml |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupeme 1 šalotku a nakrájíme na silná kolečka. Estragon nakrájíme nahrubo. Obojí dáme s bílým vínem a 1/4 l vody do širokého hrnce, osolíme a přivedeme k varu.
- Zavřené mušle vložíme do vroucího vývaru a zakryté 3 minuty zprudka vaříme, dokud se neotevřou. Mušle vyjmeme z vývaru a ty ještě zavřené vytřídíme a vyhodíme. Vyjmeme maso ze skořápek. Vývar přecedíme a v hrnci zprudka necháme vyvařit asi na třetinu.
- Zbývající šalotku oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. Oloupeme kedlubnu a nakrájíme nejprve na tenké plátky a pak na jemné nudličky.
- Rozpustíme v hrnci máslo, v něm na středním ohni podusíme šalotku s kedlubnou. Přilijeme mušlový vývar, zeleninu zhruba 5 minut povaříme na skus. Omyjeme meduňku, oklepeme a lístky jemně nasekáme. Přilijeme smetanu ke kedlubně a ochutíme solí, pepřem, koriandrem a hořčicí. Přimícháme maso z mušlí a opět zahřejeme. Přidáme mátu, bylinkovou smetanu a mušle smícháme s čerstvě uvařenými těstovinami.