Koláč s masovou náplní

Ingredience


Cibule 400 g
Cukr krupice 1 špetka
Droždí 20 g
Kuřecí prsa 250 g
Mléko plnotučné 35 ml
Mouka polohrubá 300 g
Olej rostlinný 90 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 2 špetka
Vaječný bílek slepičí 1 ks
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 100 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse necháme na teple vzejít kvásek z droždí, špetky cukru, lžičky vlažného mléka a lžičky mouky. Když kvásek vzejde, přidáme mouku, čtyřicet gramů oleje, špetku soli, patnáct ml vlažného mléka se žloutkem a ze směsi vypracujeme vláčné a pružné těsto, které necháme vykynout.
  2. V mezičase na třiceti gramech oleje orestujeme cibuli nakrájenou na plátky, vmícháme umleté maso z kuřecích prsou, osolíme, opepříme a smažíme za neustálého míchání a dbáme, aby se z masa nedělaly hrudky. Poté směs podlijeme jednou sběračkou vody a dusíme, dokud se voda neodpaří. Do směsi vmícháme dvacet ml mléka, v němž jsme rozšlehali vejce a dále směs na mírném plameni mícháme, až se tekutina zredukuje.
  3. Z vykynutého těsta vyválíme dva pláty o tloušťce asi tři milimetry. Jeden plát položíme na plech vyložený pečícím papírem, který jsme potřeli dvaceti gramy oleje, a okraje přeložíme přes kraj plechu. Na plát rozetřeme náplň, okraje těsta přes ni přehneme, položíme druhý plát a potřeme rozšlehaným bílkem. Těsto propícháme vidličkou a pečeme v troubě předehřáté na 200°C, dokud těsto nezezlátne.
  4. Koláč naporcujeme a podáváme teplý se salátem.