Koláč s masovou náplní
Ingredience
Cibule |
400 g |
Cukr krupice |
1 špetka |
Droždí |
20 g |
Kuřecí prsa |
250 g |
Mléko plnotučné |
35 ml |
Mouka polohrubá |
300 g |
Olej rostlinný |
90 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
2 špetka |
Vaječný bílek slepičí |
1 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
100 ml |
-
Doba přípravy: 50 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- V míse necháme na teple vzejít kvásek z droždí, špetky cukru, lžičky vlažného mléka a lžičky mouky. Když kvásek vzejde, přidáme mouku, čtyřicet gramů oleje, špetku soli, patnáct ml vlažného mléka se žloutkem a ze směsi vypracujeme vláčné a pružné těsto, které necháme vykynout.
- V mezičase na třiceti gramech oleje orestujeme cibuli nakrájenou na plátky, vmícháme umleté maso z kuřecích prsou, osolíme, opepříme a smažíme za neustálého míchání a dbáme, aby se z masa nedělaly hrudky. Poté směs podlijeme jednou sběračkou vody a dusíme, dokud se voda neodpaří. Do směsi vmícháme dvacet ml mléka, v němž jsme rozšlehali vejce a dále směs na mírném plameni mícháme, až se tekutina zredukuje.
- Z vykynutého těsta vyválíme dva pláty o tloušťce asi tři milimetry. Jeden plát položíme na plech vyložený pečícím papírem, který jsme potřeli dvaceti gramy oleje, a okraje přeložíme přes kraj plechu. Na plát rozetřeme náplň, okraje těsta přes ni přehneme, položíme druhý plát a potřeme rozšlehaným bílkem. Těsto propícháme vidličkou a pečeme v troubě předehřáté na 200°C, dokud těsto nezezlátne.
- Koláč naporcujeme a podáváme teplý se salátem.