Mangoldové plněné listy

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Limetka 1 ks
Mléko plnotučné 0.5 dl
Omáčka Hoisin 1 polévková lžíce
Vejce slepičí 3 ks
Vepřové maso mleté 500 g
Zázvor celý 1 polévková lžíce
Žemle tuková 1 ks
Galgan 100 g
Limetka 1 ks
Mandle plátky 70 g
Mangold 20 ks
Olej koriandrový 2 polévková lžíce
Sůl 1.5 polévková lžíce
Voda pitná 1.5 l
Vývar zeleninový 2.5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Větší listy mangoldu omyjeme a povaříme 2 minuty v mírně osolené vodě. Pak je vyjmeme a necháme odkapat.
  2. Česnek se zázvorem oloupeme a drobně pokrájíme. Galgánový oddenek (thajský zázvor) oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Limetku omyjeme a kůru oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Žemli namočíme do mléka.
  3. Do mísy dáme mleté vepřové maso, vejce, česnek, namočenou žemli a omáčku Hoisin. Směs dobře promícháme a rozdělíme ji na 20 dílků. Na každý mangoldový list položíme kopeček masové směsi a zabalíme tak, že vytvoříme pevně zabalenou kuličku.
  4. Mangoldové kuličky poskládáme do bambusových košíčků, pokapeme je koriandrovým olejem, mezi kuličky položíme nakrájenou kůru limetky s plátky galgánu a plátky mandlí.
  5. Do woku nalijeme zeleninový vývar do výšky 2 cm a přivedeme k varu. Košíčky usadíme do woku, zakryjeme poklicí a dusíme při mírné teplotě 30 minut.
  6. Podušené mangoldové kuličky podáváme s dušenou rýži nebo bramborem.