Jehněčí biriani
Ingredience
Česnek |
2 ks |
Hřebíček |
2 ks |
Kardamom |
2 ks |
Kmín římský |
1 kávová lžička |
Pepř černý celý |
0.5 kávová lžička |
Skořice celá |
1 polévková lžíce |
Zázvor celý |
1 polévková lžíce |
Mandle plátky |
4 polévková lžíce |
Chilli koření mleté |
1 kávová lžička |
Cibule |
2 ks |
Hrozinky |
100 g |
Jehněčí maso |
600 g |
Jogurt bílý |
1.8 dl |
Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce |
Muškátový oříšek |
0.5 kávová lžička |
Rýže Basmati |
250 g |
Šafrán |
1 kávová lžička |
Švestky |
200 g |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 55 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Nejdříve uvaříme 250 g rýže a odměříme ji hrnečkem. Na hrneček rýže počítáme s dvěma hrnečky vody.
- Osolenou vodu v hrnci uvedeme do varu a nasypeme do ní dobře propranou rýži. Jakmile se voda začne vařit, zmenšíme teplotu a nádobu zakryjeme poklicí, aby se rýže pomalu vařila asi 10 minut. Poté ji odstavíme z plotny a necháme 5 minut dojít.
- Lžičku sušeného šafránu namočíme do 3 lžic vlažné vody. Sušené švestky a rozinky promyjeme pod tekoucí vodou a namočíme je do studené vody na 10 minut, scedíme a švestky pokrájíme.
- Jehněčí maso omyjeme a nakrájíme na malé kostky, osolíme a odložíme do mísy. Oloupanou cibuli pokrájíme na tenká kolečka.
- Očištěný zázvor pokrájíme na plátky. Oloupaný a pokrájený česnek se zázvorem dáme do hmoždíře, přidáme k němu hřebíček, černý celý pepř, kardamom, římský kmín a celou skořici (2 cm). Vše najemno utlučeme.
- V menší pánvi nasucho opražíme mandlové lupínky.
- Ve woku na rozpáleném másle zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme k ní roztlučené koření, nastrouhaný muškátový oříšek a chilli koření.
- Vše promícháme a restujeme asi minutu, pak přidáme jehněčí maso a za stálého míchání osmažíme dozlatova. Přidáme bílý jogurt, šafrán, rozinky a švestky, promícháme a dusíme pod pokličkou 40 minut.
- Když je maso měkké, promícháme je s rýží, rozdělíme na porce a každou porci posypeme opraženými mandlovými lupínky.