Jehněčí biriani

Ingredience


Česnek 2 ks
Hřebíček 2 ks
Kardamom 2 ks
Kmín římský 1 kávová lžička
Pepř černý celý 0.5 kávová lžička
Skořice celá 1 polévková lžíce
Zázvor celý 1 polévková lžíce
Mandle plátky 4 polévková lžíce
Chilli koření mleté 1 kávová lžička
Cibule 2 ks
Hrozinky 100 g
Jehněčí maso 600 g
Jogurt bílý 1.8 dl
Máslo čerstvé 4 polévková lžíce
Muškátový oříšek 0.5 kávová lžička
Rýže Basmati 250 g
Šafrán 1 kávová lžička
Švestky 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve uvaříme 250 g rýže a odměříme ji hrnečkem. Na hrneček rýže počítáme s dvěma hrnečky vody.
  2. Osolenou vodu v hrnci uvedeme do varu a nasypeme do ní dobře propranou rýži. Jakmile se voda začne vařit, zmenšíme teplotu a nádobu zakryjeme poklicí, aby se rýže pomalu vařila asi 10 minut. Poté ji odstavíme z plotny a necháme 5 minut dojít.
  3. Lžičku sušeného šafránu namočíme do 3 lžic vlažné vody. Sušené švestky a rozinky promyjeme pod tekoucí vodou a namočíme je do studené vody na 10 minut, scedíme a švestky pokrájíme.
  4. Jehněčí maso omyjeme a nakrájíme na malé kostky, osolíme a odložíme do mísy. Oloupanou cibuli pokrájíme na tenká kolečka.
  5. Očištěný zázvor pokrájíme na plátky. Oloupaný a pokrájený česnek se zázvorem dáme do hmoždíře, přidáme k němu hřebíček, černý celý pepř, kardamom, římský kmín a celou skořici (2 cm). Vše najemno utlučeme.
  6. V menší pánvi nasucho opražíme mandlové lupínky.
  7. Ve woku na rozpáleném másle zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme k ní roztlučené koření, nastrouhaný muškátový oříšek a chilli koření.
  8. Vše promícháme a restujeme asi minutu, pak přidáme jehněčí maso a za stálého míchání osmažíme dozlatova. Přidáme bílý jogurt, šafrán, rozinky a švestky, promícháme a dusíme pod pokličkou 40 minut.
  9. Když je maso měkké, promícháme je s rýží, rozdělíme na porce a každou porci posypeme opraženými mandlovými lupínky.