Rýžový nákyp se šafránem a lososem

Ingredience


Celer řapíkatý 1 ks
Limetka 1 ks
Losos - filety 800 g
Mléko polotučné 700 ml
Mrkev kořen 150 g
Olej olivový 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Rýže loupaná 400 g
Šafrán 1 špetka
Šalotka 2 ks
Šalvěj čerstvá 1 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Voda pitná 300 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Šafrán namočíme do vlažné vody. Šalotky oloupeme a nasekáme. Celer očistíme, opláchneme, nakrájíme na kostičky. V pánvi rozpálíme 1 lžíci olivového oleje a za stálého míchání na něm šalotku a celer osmažíme.
  2. Mrkev oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostičky, rýži přidáme k cibulovo-celerové směsi a za stálého míchání opečeme.
  3. V hrnci zahřejeme mléko s 300 ml vody, přidáme šafrán, osolíme a opepříme. Za stálého míchání postupně přidáváme rýžovou směs a rýži necháme dovařit.
  4. Limetku opláchneme horkou vodou, osušíme, rozpůlíme a ostrouháme kůru, vymačkáme šťávu. Rybu osušíme, nakrájíme na 8 porcí. Smícháme šťávu z limetky, zbylý olej a pepř a směsí pokapeme rybu a necháme krátce marinovat. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia.
  5. Rýžovou směs rozdělíme do 4 zapékacích misek, navrch dáme kousky ryby a lehce je přimáčkneme. Misky přikryjeme navlhčeným pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě 20 minut.
  6. Misky s nákypem vyndáme z trouby, posypeme kůrou z limetky a ozdobíme lístky šalvěje.