Rýžový nákyp se šafránem a lososem
Ingredience
Celer řapíkatý |
1 ks |
Limetka |
1 ks |
Losos - filety |
800 g |
Mléko polotučné |
700 ml |
Mrkev kořen |
150 g |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rýže loupaná |
400 g |
Šafrán |
1 špetka |
Šalotka |
2 ks |
Šalvěj čerstvá |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
300 ml |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Šafrán namočíme do vlažné vody. Šalotky oloupeme a nasekáme. Celer očistíme, opláchneme, nakrájíme na kostičky. V pánvi rozpálíme 1 lžíci olivového oleje a za stálého míchání na něm šalotku a celer osmažíme.
- Mrkev oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostičky, rýži přidáme k cibulovo-celerové směsi a za stálého míchání opečeme.
- V hrnci zahřejeme mléko s 300 ml vody, přidáme šafrán, osolíme a opepříme. Za stálého míchání postupně přidáváme rýžovou směs a rýži necháme dovařit.
- Limetku opláchneme horkou vodou, osušíme, rozpůlíme a ostrouháme kůru, vymačkáme šťávu. Rybu osušíme, nakrájíme na 8 porcí. Smícháme šťávu z limetky, zbylý olej a pepř a směsí pokapeme rybu a necháme krátce marinovat. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia.
- Rýžovou směs rozdělíme do 4 zapékacích misek, navrch dáme kousky ryby a lehce je přimáčkneme. Misky přikryjeme navlhčeným pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě 20 minut.
- Misky s nákypem vyndáme z trouby, posypeme kůrou z limetky a ozdobíme lístky šalvěje.